Évadzáró a Dunán
Bezárt a Vígszínház
Marton László igazgató évadértékelő beszédében megköszönte a vendéglátó (s egyben a fő médiatámogató) Népszavának, hogy nagyvonalú gesztusuknak köszönhetően immár ötödik alkalommal – finom traktával és kellemes hajókázással egybekötve – a Budapest sétahajón tarthatja évadzáró társulati ülését a Vígszínház társulata.
A torta
 
A direktor a pénzügyi megszorítások következtében kialakult helyzetet (finoman szólva) nem ítélte rózsásnak. Az elmúlt időszakban történt kormányzati megvonások és a fővárosi önkormányzat részéről bekövetkezett művészeti támogatás drasztikus csökkentése azt jelenti, hogy a Vígszínház mintegy százmillió forinttal kevesebbel rendelkezik jövőre! Hozzátette, nagyon reméli, a kulturális vezetés ezen a szemléletén változtatni fog.
A nehezebb körülmények ellenére elkészült az a stratégia, amely lehetővé teszi a színház működését, ám a Házi Színpad-i produkciókról csak ősszel születik döntés, amikor tisztázódnak a rendelkezésre álló pénzügyi források.

Bárdy György Marton László
 
Ami az elmúlt évadot illeti, háromszázötvenezer néző tekintette meg az előadásokat, a látogatottság a Vígben 93% fölött volt, a Pesti Színházban 84%, a Házi Színpad stúdió előadásain pedig 100%. A társulati ülés „megszokott” fénypontja a vígszínházi díjátadás volt. Hegedűs Gyula-emlékgyűrűt húzhatott az ujjára Csöre Gábor és Hajdu István. Ajtay Andor-emlékdíjat szavazott a társulat Harkányi Endrének, illetve (megosztva) Venczel Verának és Pap Verának. Börcsök Enikő lett az újdonsült Harsányi Zsolt-emlékdíjas, Kútvölgyi Erzsi pedig Roboz Imre-emlékdíjban részesült. A legnépszerűbb vígszínházi színésznek járó Népszava-díjat (két főre szóló, egyhetes marokkói nyaralás) Hajdu István kapta.

A Díjazottak
 
A direktor külön méltatta Tábori Nórát hatvanéves színészi jubileuma alkalmából, illetve Bárdy Györgyöt, aki négy évtizede a Vígszínház tagja, s idén beléphetett a Halhatatlanok Társulatába.
Négyen szerződtek az újlipótvárosi teátrumhoz: Csonka Szilvia, Danis Lídia, Földi László és Lajos András.
A Víg őszi első bemutatója a Tévedések vígjátéka lesz, Eszenyi Enikő rendezésében, a Pesti Színházban pedig Gothár Péter viszi színre McDonagh Vaknyugat című drámáját.

Fotó: a szerző

[ K.P. ] 2004-06-14 14:02:00