Szépírók Díjátadás
Társasága a mai magyar irodalom igen jeles alkotóit tudja tagjai között, Kertész Imrétől Konrád Györgyön, Faludy Györgyön, Parti Nagy Lajoson, Tandori Dezsőn át Spiró Györgyig és Vámos Miklósig, hogy csak a legismertebbeket említsük.

   
   A Szépírók Díját a Szépírók Társasága alapította 2001-ben, azóta évente kiosztásra kerül három kategóriában (vers, próza, esszé). Minden évben az előző év legjobbnak ítélt könyveinek alkotója kapja.
   
   Az idén a Ráday Könyvesházban 2004. június 10-én délelőtt tíz óra harminc perckor kerül sor az ünnepélyes átadásra. A vers és a próza kategória kizárólagos támogatója a Magyar Külkereskedelmi Bank, az esszé kategóriáé a fővárosi IX. kerületi önkormányzat.
   
   A Szépírók Társasága a mai magyar irodalom igen jeles alkotóit tudja tagjai között, Kertész Imrétől Konrád Györgyön, Faludy Györgyön, Parti Nagy Lajoson, Tandori Dezsőn át Spiró Györgyig és Vámos Miklósig, hogy csak a legismertebbeket említsük. A díj esztétikai állásfoglalás, másrészt alkalom arra, hogy a Szépírók a társadalom különböző szféráit mozgósítsák az irodalmi érték nyilvánossága és befogadása érdekében, bizonyítván, hogy a kulturális értékek sokat emlegetett "pusztulása" közepette vannak másfajta tendenciák is. Ha a kapitalista civil szféra anyagilag is támogatja az értékes irodalmat, az azt jelentheti, hogy keletkezőben van egy új nyilvánosság, a "magas" irodalom nem csupán egy szűk értelmiségi réteg szívügye, mely állami mentőöv után kapkod.
   
   A helyszín is szimbolikus. A Ráday utca a magántőke és a kerületi önkormányzat együttműködésével mára Budapest jelentős kulturális centrumává vált.
   
   
2004-06-09 10:52:00