Régizenei Fesztivál
A Balassi – Emlékév keretében
A Balassi Bálint Intézet közreműködésével szervezett Régizenei Fesztivált, Hiller István kulturális miniszter nyitja meg, 2004. május 21-én, pénteken fél háromkor. (Bp., Ajtósi Dürer sor 39. Nádor terem) A fesztivál egyik különlegessége maga a helyszín, ami a Vakok Általános Isko-lája.
A rendezvényen fellép hat együttes, az egyik a Landini, látássérült zenészekből áll. A zenei esemény igazi csemegéje, hogy Zádori Mária Liszt-díjas Kiváló Művész és Virágh László az Ars Renata tagjai is szerepelnek a fellépő művé-szek között.

 
 
A Régizenei Fesztivál azon ritka rendezvények egyike, amelyen a korabeli rene-szánsz Európa teljes zenei palettája felsorakozik. Ízelítőt kaphatunk a Lőcsei virginál- könyvből( Felvidékről) és a Vietoris – kódexből.(A 16. századtól válik általánossá a hangszeres darabok lejegyzésénél az ún. tabulatura –írás, amely már egymás aláírja a szólamokat . Nálunk a német orgona-tabulatura-írás volt az irányadó. A fent említett könyv illetve kódex is ilyen írású forrás, melyek a 17. századból származnak.) A fesztiválon fellép továbbá a Sonatores Pannoniae, a Musica Historica, a Patria Régizene-együttes Kassáról és a Vagantes Trio.

[ H.K. ] 2004-05-20 14:02:00