103 éve született Németh László
Németh László író, publicista, műfordító, a XX.századi próza egyik nagy hatású képviselője, 1901. április 18-án született. Emlékének tiszteletére, 2004.04.20-án a Madách Színház ismét műsorára tűzte, a Cseresnyés című előadást. Az évforduló alkalmából, az előadás előtt - Németh László lányainak felkérésére -, Görömbei András prosfesszor emlékezik, a szerzőre.
Az 1939-ben írt dráma Németh László társadalmi színműveinek egyik remeke.
A történet az 1930-as években játszódik.
Cseresnyés Mihály fiatal korában nagyszerű tudományos és politikai karrier előtt állt. Kiábrándulván a társadalmi hazugságokból, kivonul addigi életéből s valahol az Alföldön felesége, három lánya és néhány lelkes falubeli segítségével mintafarmot létesít. A Cseresnyés név átszáll a földre, ahol élnek.
Egy nyári napon Klára, a középső lány tanára, Völgyi egyetemi tanársegéd érkezik látogatóba. Tinkával, a legkisebb lánnyal azonnal kölcsönös vonzalmat éreznek egymás iránt. Cseresnyés Mihálynak egyáltalán nem rokonszenvesek a fiatalember eszméi, és rövid úton kitessékeli a házból. Az anya, akiben férje nevelési eszméinél és a farmhoz való kötöttségnél erősebb az anyai ösztön, Völgyivel és Tinkával együtt elhagyja a házat. Az érzékeny Klára, ha nem is vallotta meg nyíltan, nem volt közömbös Völgyi iránt. A lány képtelen mindezt elviselni és sorsa tragédiába fordul.

Jelenet az előadásból
 
Az előadás Rendezője, díszlettervezője és címszereplője Koltai János. A főbb szerepeket Pap Éva, Pikali Gerda, Nyilas Edina és Viczián Ottó alakítja.

[ Ebics Anna ] 2004-04-20 09:02:00