Salon du Livre
Magyar stand a Párizsi Könyvszalonon
Idén március 19-24. között immár harmadik alkalommal vesz részt Magyarország a kontinens egyik legfontosabb nemzetközi könyvkiállításán- és vásárán, a párizsi Salon du Livre-en. A Magyar Intézet standján egyrészt európai csatlakozásunk témakörének, másrészt a 2003-as Külföldi Femina-díjas Szabó Magda írónő életművének szentelnek megkülönböztetett figyelmet.
A Könyvszalon ideje alatt, március 22-én – a Párizsi Szlovák Intézet és a Párizsi Cseh Intézettel közös rendezésben - Grendel Lajos, Kertész Ákos, Zbynĕk Hejda, Patrik Ouřednik és Daniel Pastirčák műveiből olvasnak fel részleteket francia színészek a Párizsi Magyar Intézetben.
Az Intézet idén több mint 330 magyar vonatkozású, mintegy 100 – francia, belga, kanadai és 16 magyar - kiadó által megjelentetett könyvet állít ki a Szalonon.
A magyar stand kínálatában az irodalmi művektől a művészeti albumokon, a 2001-es magyar évad kiadványain, szótárakon, történelmi, földrajzi, tudományos és turisztikai publikációkon, nyelv- szakács- és mesekönyveken át számtalan mű megtalálható. A közel 250 szerző közül egyes nevek – így Kosztolányi, Esterházy, Márai, Kertész Imre vagy Fejtő Ferenc- már ismerősen csengenek Franciaországban – másokat pedig itt fedezhetnek fel maguknak az irodalom barátai. Az idén a magyar stand büszkeségei Kertész Imre-, illetve a 2003-as Femina-díjas Szabó Magda művei. A Viviane Hamy kiadó 2003 szeptemberében La Porte /Az ajtó/ címmel adta ki a magyar írónő regényét, amely azonnal egyöntetű sikert aratott a francia olvasók és szakmabeliek körében egyaránt, így nem volt meglepő, hogy a Külföldi Femina-díjra a 12 tagú zsűriből 11-en a magyar írónőt javasolták.

 
Európai csatlakozásunk alkalmából a PMI különös hangsúlyt fektet arra, hogy hazánkat a többi leendő tagállammal együtt minél mélyebben és minél változatosabb formában ismerhessék meg kicsik és nagyok egyaránt. Ennek érdekében a számos, régiónkról és az új tagállamokról, illetve a 25 tagú Európáról szóló jogi, gazdasági, földrajzi és politikai kiadvány mellett ismeretterjesztő pannókból álló kamara-kiállítás várja a látogatókat. A fiatalabb nemzedéknek európai tematikájú társasjátékokat (dominót, memóriajátékot), illetve a 25 tagállam zászlójából fűzött díszeket vásárolhatnak szüleik. A magyar gasztronómiával az Actes Sud Junior nemzetközi gyerekszakácskönyvéből ismerkedhetnek meg a francia gyerekek.
Újdonságként jelenik meg a kínálatban Kertész Imre újabb franciául megjelent műve, a Felszámolás, Krúdy Gyula Napraforgója, az Egy Magyar Párizsban című, kétnyelvű Illyés-antológia, Anne Lambrichs Vágó József építész életművét feldolgozó monográfiája, Az „Állj fel” torony árnyékában című antológia, Vázsonyi Károly verseskötete, valamint Kertész Ákos: Le prix de l’honnêteté címmel kiadott könyve.
A Salon du Livre idei díszvendége Kína. A rendezvény 50 000 négyzetméteren zajlik, 900 francia és 300 külföldi kiadó részvételével. A hat nap alatt 400 találkozóra és 3000 dedikációra kerül sor.

A könyvkiállítással párhuzamosan, március 22-én este a Közép-európai felolvasóest címmel magyarországi – Kertész Ákos-, szlovákiai – Grendel Lajos, Daniel Pastirčák - és cseh - Zbynĕk Hejda, Patrik Ouřednik - írók műveit olvassák fel francia színészek a Párizsi Magyar Intézetben.

[ Kalóz Róbert ] 2004-03-18 00:02:00