Hodosán Róza - Szamizdat történetek
A NORAN Könyvkiadó újdonsága
Konrád György így ajánlja a kötetet a fülszövegben: ’’ Ez a nő igazat ír, pontosan, fegyelmezetten, jószívűen, szigorúan, humorral, szerényen és láttató erővel, igazat, mert igaza van. Valószínűleg így született, az igazság megérzésével, választásával és akarásával.’’
Nagy érdeklődés mellett mutatták be Hodosán Róza: Szamizdat történetek című könyvét. A noran kiadó által a Millenáris D pavilonjában, a Szamizdat kiállítás helyszínén tartott könyvbemutatón, amelynek résztvevői a szerző mellett Konrád György,Váradi Júlia, Pálinkás Szüts Róbert, Rajk László, Haraszti Miklós (közreműködött még Fodor Tamás színművész) vita alakult ki többek között arról is, hogy vajon miért érezhetik azt azok, akik ma a jobboldalon politizálnak, és annak idején szerzői, terjesztői voltak a szamizdatnak, mára kiszorultak abból a körből, és úgy tűnik, hogy ma már csak a partvonalról kiabálhatnak be, s ezt a legtöbbször nem korrektül, hanem a tényeket elhallgatva, meghamísítva, indulatból, sértettségből teszik.
Kőrössi P. József (NORAN)

"... Mi predesztinálja arra, hogy egyike legyen a demokratikus ellenzék emblematikus hősnőinek? Ha arcokat keresek, Solt Ottilia mellett Hodosán Rózát látom.
... Hogy ő hősnő lett volna? Ez a gondolat neki valószínűleg meg sem járta az eszét. Ő csak megcsinálta azt, amit kellett, jónak tartott szövegekből ezerszámra sokszorosított füzetet, könyvet olykor éjjel-nappali munkával, dacolva tilalommal és veszéllyel, rejtőzve szökve, földalattiról, vonatról leugrálva, alföldi tanyán, fűtetlen nyaralóban télen, éles okosságát vidéki lányos naivitásba burkolva, leleményes konspirációval, csibészes humorral, alkalmasint sikítozva és segítségért kiáltozva, ha éppen bilincsbe verik a barátját, dr. Demszky Gábor fiatal jogászt, akivel alkalmi lakásról lakásra hurcolkodnak, ideiglenes és kényelmetlen körülmények közé, nélkülözést és töredelmeket mosolygósan kiállva.
... Az iratok is azt tanúsítják, amit hősnőnk egyszerűen és mulatságosan elbeszél. Aki a sajtószabadság kiküzdéséről hiteles forrásból kíván értesülni, annak jó lelkiismerettel ajánlom Hodosán Róza Szamizdat történeteit."
Konrád György

Hodosán Róza A könyv fedőlapja
 
Konrád György ifj. Rajk László
 
Kőrössi P. József (noran) és Mécs Imre Demszky Gábor
 
 
Halda Alíz Szent-Iványi István
 
 
Váradi Júlia, Hodosán Róza
 
 

Fotó: Peti Péter
[ K.L. ] 2004-03-01 05:58:00