Megnyílt a 35. Magyar Filmszemle
Odaítélték a most alapított, Magyar Mozgókép Mestere díjat
A beszédek elhangzása után Hiller István kulturális miniszter és Grunwalsky Ferenc adta át az újonnan alapított - elsőként tíz kiemelkedő alkotónak odaítélt - Magyar Mozgókép Mestere díjat. A kitüntetést Illés György, Szécsényi Ferenc és Tóth János operatőr, Jancsó Miklós, Böszörményi Géza, Kovács András, Makk Károly, Bacsó Péter, Mészáros Márta és Gyarmathy Lívia rendező kapta.
 

A magyar film igazi érték, elismert európai érték, amelyet óvni, gondozni, gyarapítani és őrizni kell - mondotta Medgyessy Péter miniszterelnök, a 35. Magyar Filmszemle megnyitó ünnepségén, a Budapest Kongresszusi Központban.
"Ahogy erőnk telik, úgy kell biztosítani a többi művészeti ág életképességét, jövőjét is. A pénzek felett a szakma rendelkezik. Ez jelent garanciát arra, hogy a támogatási rendszer átlátható, igazságos és nem utolsó sorban politikamentes legyen" - hangsúlyozta a miniszterelnök.
Emlékeztetett arra, hogy a filmtörvényt ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadta el az Országgyűlés, az idén 6,5 milliárd forint támogatást kap a filmszakma, ez az összeg a kormányzati ciklus végéig évente 1,5 milliárd forinttal növekszik.
"Lám, ennyi kell csak az eredményekhez. Az együttműködés minimuma. És az a felismerés, hogy egy Magyarország van, közös múlttal, közös jövővel és közös nemzeti filmművészettel"- mondta Medgyessy Péter.

Medgyessy Péter után Koltai Lajos operatőr, a szemletanács elnöke köszöntötte az ünnepség résztvevőit, majd Grunwalsky Ferenc, a Magyar Mozgókép Közalapítvány elnöke szólt az egybegyűltekhez.
A beszédek elhangzása után Hiller István kulturális miniszter és Grunwalsky Ferenc adta át az újonnan alapított - elsőként tíz kiemelkedő alkotónak odaítélt - Magyar Mozgókép Mestere díjat.
Böszörményi Géza személyesen nem tudott részt venni az ünnepségen, nevében felesége, és alkotótársa, Gyarmathy Lívia vette át az elismerést.

A Magyar Mozgókép Mestere művészeti díjat a filmes szakma kezdeményezésére a Magyar Mozgókép Közalapítvány létrehozói - filmszakmai szervezetek és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma - alapították. Az elismerést - amellyel havi 500 ezer forintos juttatás jár - 2005-től évente egy Kossuth-díjas, 65. életévét betöltött alkotónak adományozzák.

Hiller István a díjak átadását követően hivatalosan megnyitotta a 35. Magyar Filmszemlét.

Kapcsolódó cikkeink:

Karcsi bácsi
A Filmünnep, a Cserhalmi, meg a legenda

[ K.L. ] 2004-01-28 05:22:00