Budapest-Baja Hosszú Távú Evezősverseny
Európa leghosszabb folyó vízi evezős versenye a 170 kilométeres Budapest-Baja, az idén Lipton Kupa; kategóriától függően 10-15 órán át tart, és rendszeres edzések nélkül biztos halál. Idén július 19-én 52 hajóban 140 versenyző rugaszkodott neki.
Persze, hogy szabadidősport, persze, hogy amatőr.
Vannak vitatható kategorizálások, hadd öntsünk tiszta vizet a Dunába: minden sport szabadidősport, kivéve a foglalkozásszerűen űzött, pénzszerző sportolást, amire a profi kifejezés használatos. Mivel a profi ellentéte az amatőr, ezért minden egyéb sport amatőr, ha versenyszerű, ha nem. Sajna, a sportolás egzisztenciális vonzatait összemosták a sportolás színvonalával, és a profi szokás szerint nem csak azt jelenti, hogy pénzszerző, hanem azt is, hogy ez ám a magas színvonal; az amatőr pedig a dilettáns értelmében is használatos. Ezeken a hibákon a magyar labdarugás segít, amennyiben mostanában rávilágít arra, hogy a profi és a színvonalas fogalmak teljesen függetlenek. De Haller Ákos és Pető Tibor evezős versenyzők is hozzátesznek ehhez a segítséghez valamit: tökéletesen amatőr utat bejárva lettek a sportág első magyar világbajnokai.
A Budapest-Baja, azaz fő támogatója (Unilever, 1996 óta) nyomán az idén a Lipton Kupa őrületes verseny, roppant terhelés. Résztvevői olyan amatőrök, akik többnyire egész évben minden nap edzenek, sokan a sportág rövid távú versenyein szoktak indulni és előkelő helyezéseket elérni (ez az evezésben 2 kilométert jelent, például az Országos Bajnokság ilyen), sokan pedig túraversenyeken. Mindeme tevékenységek során a Sport minden szépségével találkoznak, a technikai tudástól az Ünnepet jelentő versenyekig és az erkölcsi magaslatokig. Ennek eredményeképpen egészséges testi-lelki, valamint megfelelő szociális állapotban leledzenek, hasonló jókat kívánunk.
 
Ezek az értékek alaposan összefüggenek. Történt az idei Budapest-Baján, hogy a férfi egypár (szkiff-) kategória korábban sokszor győztes és helyezett, neves versenyzője gyanútlanul haladt a Duna közepén, és Százhalombattánál egyszer csak lesből ráugrott egy bólya. Az egyik lapát pozdorjává tört, a versenyző a Dunába fordult, majd kétségbeesetten vacogva kapaszkodott a bólyába, hajóját, a lapát törmelékeit és a másik lapátját próbálva megóvni az elsodortatástól. Ekkor érkezett a közelbe egy nemzetközi kormányos négypár, négy német és egy hazai (a Danubius Nemzeti Hajós Egyletben - DNHE - versenyző) evezőssel. A képen ez az egység látható, amint később a bajai célba érkezik. Miután kimentette a pórul járt versenyzőt, ami legalább 20 percébe telt, folytatta a küzdelmet, és megszerezte az abszolút győzelmet 9 óra 25 perces idővel, mindössze egyetlen perccel elmaradva a pályarekordtól (Turbo Bonn férfi négypár, 2000, 9 óra 24 perc).
Íme, az egység versenyzői már az érkező stégen (félmeztelenül a magyar Jakab Gábor - DNHE; a német versenyzők három különböző klubból: Andre Gerlach - Neuwieder RG, Martin Klusch és Thomas Schoenijahn - Postsportverein Koblenz, Olaf Behrend - Karlsruher Ruderverein Viking), kezükben a fogadó Lipton ice-tea, aminek alkalmilag magas a presztízse. Ugyanis a rekkenő melegben 7, de napsütés nélkül is 4-5 liter folyadékot kell egy versenyzőnek meginnia a túlélés érdekében, tehát például egy kormányos négypár harminc-negyven kilóval könnyebb a megérkezésekor, mint a rajtnál. Egy ilyen négypár egyfolytában 9 és fél-12 órát, egy szkiff (egypár) 10 és fél-15 órát evez, hasonlóan a többi egységfajták, a kielboatok, dublók (kétpárok), négyesek; mindenféle hajó, amelynek gurul az ülése. Ilyenekből indult 52 - sok külföldi evezőssel is - a versenyen, amely hajnali ötkor a Lágymányosi-híd alatt kezdődött Budapesten, és a bajai strandnál, a Sugovica-ág által átkarolt Petőfi-szigeten végződött. Az eredmények, valamint a tengernyi fénykép - Gyulay Gábor munkái, amelyek közül az itteniek is származnak - megtekinthetők a www.liptonkupa.hu webhelyen.
Még 1988-ban próbálta ki a budapesti Universitas (a mai Műegyetemi Evezős Club) két sportolója, Fekete Károly és Mecséri Géza, hogy egyáltalán teljesíthető-e a táv. Ez évtől indult a Budapest-Baja, Európa leghosszabb folyóvízi evezős versenye, amelyet a Bajai Spartacus Vízügy Sport Club, a Műegyetemi Evezős Club (MEC) és a Kalocsa Evezős Club rendez. A mezőny után a remek fő szervező bajaiak kompja halad, és ha utolér egy hajót, annak föl kell adnia a versenyt és föl kell szállnia rá; így lehet elérni, hogy este 21 óráig mindenki megérkezzék Bajára. Másnap radikális vízhólyagelleni kezelés gyanánt 500 méteres vágtaversenyen indulhat a mezőny a Sugovicán, este pedig eredményhirdetéssel és nagy erejű és teljesítményű sportemberek fergeteges bulijával folytatódik a sportág egyik legnagyobb ünnepe, a vendégszerető bajai klub és a támogatók jóvoltából. (Idén ehhez az egyidejű bajai Nemzetiségi Folklórfesztivál is hozzájárult.) A képen a kielboat kategória győztese, a MEC - Ganz SE legénysége: balról a kormányos Varga József, a MEC-es Tevesz László és Ambrus Gábor látható a sprintverseny futama közben, amelyet szintén megnyertek.
 
Ha már a magyar sporttörténelemnél vagyunk, íme, egy igazán különös kép. Az idei Budapest-Baján való részvételre a Budapesti Evezős Szövetség alelnöke, Domonkos Anna (a képen jobboldalt) rábeszélte a sportág élő legendáját, a ma 72 éves négyszeres Európa-bajnok Papp Kornéliát (akkoriban még nem voltak világbajnokságok!) az indulásra. Három tatai evezős kislánnyal (balról: Csontos Csenge, Sashegyi Orsolya, Leviczki Réka - Tata Tóvárosi Vízisport Egylet) 12 óra 15 perces eredménnyel az abszolút 35. helyen végzett az egység. (Papp Kornélia írta a Vizek szabadja lettem című evezős könyvet.) Miért indulnak egyre többen ezen a rettentő erőpróbán hazai és külföldi éles evezős versenyzők, túrázók, veteránok, jelenlegi és egykori bajnokok? Miért evezte végig immár 14. alkalommal a távot szkiffben Mecséri Géza veterán világbajnok? Visszavonulása után évtizedekkel miért ült újra versenyhajóba Papp Kornélia? Azt remélve, hogy talán a következő verseny megadja e kérdésekre a választ, szívélyesen üdvözli a sportbizottságot a célban, valamint a Terasz vendégeit a férfi szkiff-kategória negyedik helyezettje:
 
[ Norman Károly ] 2002-07-30 09:32:00