Esztertáska - ELMESÉLHETETLEN NŐI TÖRTÉNETEK
„Elmeséletlen női történetek” 3. felolvasó estjére, melyet jövő vasárnap, 2004. február 1-jén, 6 órakor

   
   ESZTERTÁSKA MŰHELY
   
    1013 BUDAPEST
ATTILA ÚT 69. IV. 1..
TELEFON : (36 1) 375 - 45 - 43
E-MAIL: ESZTERTASKA@FREEMAIL.HU


   
   MEGHÍVÓ
   
   
   Szeretettel meghívunk az „Elmeséletlen női történetek” 3. felolvasó estjére, melyet jövő vasárnap, 2004. február 1-jén, 6 órakor tartunk.
   
   Ezúttal a frissen megnyitott NŐHÁZ lesz a színhely, a
   VII. Városligeti fasor 47-49-ben. (A Hősök tere közvetlen közelében).
   
   Amennyiben sikerül projektorhoz jutnunk, meglepetés-filmmel is szolgálunk. És természetesen lesz zene - mint mindig.
   
   
   A felolvasóest programja:
   
   1. Gábor Zsuzsa: Rómeó 1944
   
   2. Kun Magda: Az emberség erővonalai - Egy csoda elemzése
   
   3. Szász Anna: Változatok egy apára
   
   4. Kostyal Eszter: Világok között
   
   5. Salát Anna: Alija
   
   
   

   Szokásunkhoz híven, idén is gyűjtünk adományokat az Esztertáska javára. Aki az adóbevallása előtt szeretné még jelentősebb hozzájárulással támogatni a munkánkat,
   

   utalja át adományát a számlánkra – előre is köszönjük! (Sajnos az adó 1 %-ára még nem vagyunk jogosultak, mert alapítványunk nem egészen 2 éve létezik).
   Számlaszámunk: MKKB Hu HB 10300002-20153100-00003285 HUF
   

   ESZTERTÁSKA MŰHELY
   
E-MAIL: ESZTERTASKA @FREEMAIL.HU
WWW.NEXTWAVE.HU/ESZTERTASKA

Esztertáska Feminista Filmklub 2004. január
   
   Filmünk:
   
   Rosenstrasse,
   rendezte: Margarethe von Trotta, német-holland film, 2003.
   Velencei fesztivál, 2003: a Legjobb női alakítás díja ( Katja Rieman)
   136 perc, német nyelvű, angol feliratos
   
   Időpont: 2004. január 11. vasárnap, 15.30
   Helyszín: Cirko-gejzír mozi (Budapest, V. Balassi Bálint u. 5-7.)
   A jegy ára: 600 Ft
   A vetítőterem kb. 50 személyes.
   
   ROSENSTRASSE
   Rendezte, írta: Margarethe von Trotta, 2003
   Fényképezte: Franz Rath
   Főszereplők: Katja Riemann, Maria Schrader, Martin Feifel, Juergen Vogel, Fedja van Huet, Doris Schade, Jutta Lampe, Thekla Reuten
   
   
   1943 elején Eichmann parancsára a Berlin központjában (Rosenstrasse 2-4.) lévő Zsidó Szociális Központ épületébe tereltek 1700-2000 árja feleséggel élő zsidó férfit. A Rosenstrasse című film azoknak a berlini nőknek állít emléket, akik megmentették zsidó származású férjeiket a deportálástól és a biztos haláltól. A Gestapo el akarta hitetni az árja rokonokkal, hogy zsidó szeretteiket nem haláltáborba, hanem kényszermunkára küldik. Valójában a terv az volt, hogy a foglyokat két napon belül Auschwitzba szállítják. Mielőtt azonban ez megtörténhetett volna, a nők elkezdtek az épület elé szivárogni, óráról órára többen lettek. Megmozdulásukhoz egyre többen csatlakoztak, létszámuk mintegy hatezerre duzzadt. Fegyvertelenül ülősztrájkoltak, lövésre kész puskacsövekkel néztek farkasszemet, és egyre hangosabban követelték férjeiket. Ez volt az egyetlen győzelemmel végződő tüntetés a Harmadik Birodalom ellen, csaknem kizárólag nők részvételével.
   

   
   „…A magyar deportálások szigorúságukban a német normát is felülmúlták: a magyar hatóságok öntevékenységét minősíti, hogy Magyarországról esetenként a vegyes házasságban élő zsidókat is deportálták, bár kivételezésekre jóval több jogi lehetőség kínálkozott, mint Németországban. Ilyen esetekben többször előfordult az is, hogy a keresztény felet is megfosztották értéktárgyaitól és jegygyűrűjétől. Mivel a gettósítás több szempontból is decentralizáltan zajlott, néhány városban a keresztény házastársat is a gettóba költöztették, azonban őket később felsőbb utasításra ki kellett engedni. Amennyiben a keresztény házastárs nem adott be válókeresetet, és beköltözött a gettóba, az is előfordulhatott, hogy őt is Auschwitzba deportálták. Nyílt ellenállás vagy tüntetés – mint például Berlinben a Rosenstrasse házaiba koncentrált, vegyes házasságban élő német zsidók házastársainak eredményes ülősztrájkja – Magyarországon sehol sem fordult elő…” (Évkönyv X. –2002, Budapest, 1956-os Intézet)
   
   
2004-01-23 10:45:00