MEGYEJÁRÁS – Fejér megye, Székesfehérvár és Dunaújváros
Nemzeti Színház 2003. december 5-7.
Jordán Tamás meghívására a Mikulás elhozza a Nemzeti Színházba: Fejér megye, Székesfehérvár és Dunaújváros kultúráját. A dicsérendő rendezvénysorozat immár negyedik alkalommal vonultatja föl zenében, táncban, irodalomban, képző- és népművészetben, színművészetben egy térség megőrzött értékeit.
A Székesfehérvári Vörösmarty Színház ’56 utáni tatarozását követően, 1962. november 7-én a budapesti Nemzeti Színház vendégjátékával nyitotta meg újra a kapuit. A színház névadójának, Csongor és Tünde című - Marton Endre rendezte - darabjával. A címszerepben: Törőcsik Marival és Bitskey Tiborral, Az éj királynője, Lukács Margit volt, a három ördögfiókát Garas Dezső, Horváth József és Gelley Kornél játszotta. Fellépett még az előadásban: Kohut Magda, Pápai Erzsi, Major Tamás, Ungvári László és Kemény László.

Szabó Gábor, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke:
"Azt gondolom, ma már nem kétséges, a kultúra a közélet meghatározó része. A Mezőföld és Fejér megye történelmi múltja és jelene erre számtalan bizonyságot ad.
Ki ne ismerné Petőfi Sándort, a szabadságharc költőjét? Az egykor vándorszínész első mondatait ma is őrzi a korabeli fehérvári teátrum. Büszkék lehetünk a kápolnásnyéki születésű Vörösmarty Mihály örökbecsű gondolataira. Vajda János váli emlékeire, nagy becsben tartjuk Gárdonyi Géza csillagait. Élnek emlékekben Csoóri Sándor szavai is a számára oly kedves Zámolyról. Felidézhetjük Bella, Kalász Márton és Sobor Antal írásait. S máig a Pesovár Ferenc és Pesovár Ernő által feltárt népi rigmusokra táncol a nemzetközi hírnevű Alba Regia Néptáncegyüttes is.
… Közös kincsünk, amelyre mi, Fejér megyeiek büszkék vagyunk, s amit a Megyejárás során szeretnénk megmutatni mindazoknak, akik számára valamilyen okból kedves Fejér megye."

Warvasovszky Tihamér, Székesfehérvár polgármestere:
"Egy régi színház az új Nemzetiben
Székesfehérvár büszkén és megtiszteltetéssel őrzi és ápolja nagy multú színházi hagyományait. Alba Regia uttörő szerepet játszott abban a XIX. Század elején, hogy a reformkor egyik legkiemelkedőbb mozgalmának, a magyar nyelvű színjátszásnak egyik fellegvára lehetett.
Nemcsak a vándorszínész Petőfi öregbítette Fehérvár hírnevét, de a kor legkiválóbb színészei is megfordultak városunk falai között Dérynén, Szentpéterin, Kántornén keresztül Laborfalvy Rózáig. Ezekután szinte természetesnek tűnt, hogy az ország egyik első kőszínháza nálunk nyitotta meg kapuit 1874-ben. Ezt a színházat vallotta – többek között – színészi karrierje elindítójának Jávor Pál és Páger Antal. Városunk színháztörténetének új korszaka 1995-ben kezdődött, amikor Székesfehérvár létrehozta a színház önálló társulatát. E rövid évtized bebizonyította, hogy városukban szeretik a színházat, szeretik a színészeket és büszkék arra, hogy Székesfehérvár hírnevét immár színháza is öregbíti..."

Dr. Kálmán András, Dunaújváros polgármestere:
"...Idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját a gyönyörűen felújított Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza. Az első évtizedben csak befogadószínházi funkciót betöltő, társulat nélküli kulturális intézmény 30 éve bemutatószínpadi küldetést is felvállalva rövid, egyfelvonásos színdarabokat állított és állít színpadra., esetenként nemzetközi elismerést is aratva vállalkozásával. Másfél évtizedes múltat mondhat magáénak az iskolaszínház, amelynek tájelőadásai távoli vidékekre is elviszik Duna-parti városunk színházkultúráját. A 11 éve hivatalosan is színházi rangot nyert intézményünk 1999-ben új, önálló tánctagozattal bővült: megalakult Dunaújváros Táncszínháza, amely rövid múltja ellenére országos és nemzetközi sikerekkel büszkélkedhet."

A Megyejárás programja

Kapcsolódó írásaink:
Színház(újjá)építés, Székesfehérváron

Dunaújváros Táncszínháza

[ Kadelka László ] 2003-12-01 04:53:00