Yehudi Menuhin, a hegedűfenomén
Yehudi Menuhin (1916–1999) 1924-ben mutatkozott be hegedűs csodagyerekként, és haláláig töretlen volt a pályája. Csodálatosan gazdag diszkográfiát hagyott maga után. Az EMI Records kiadó most karácsonyi díszdobozos összkiadással és egy DVD-vel kedveskedik a Menuhin-rajongóknak.
Yehudi Menuhint a XX. század egyik legtehetségesebb művészeként tartják számon, aki csodagyerekként kezdte pályafutását. Négyévesen kapta első leckéit, nyolcévesen játszott először nyilvánosan, majd egy év múlva fellépett egy New York-i koncerten.

 
Még mindig csak tizenegy éves volt, amikor emlékezetesen adta elő Beethoven Hegedűversenyét.
1932-ben a szerző vezényletével nagy sikerű lemezfelvételt készített Elgar hegedűversenyéből az EMI londoni stúdiójában.
Bartók 1942-ben hegedű-szólószonátát komponált számára. Menuhin a háborús években számos koncertet adott a szövetséges csapatoknak. 1945 után Angliában telepedett le.
Nyolcvanadik születésnapját Budapesten ünnepelte, ekkor megkapta a külföldieknek adható legmagasabb magyar állami kitüntetést.
A DVD-n az EMI klasszikus archívumának becses darabjaiban gyönyörködhetünk. Yehudi Menuhin felvételei azért is páratlanok, mert olyan időszakban készültek, amikor a hegedűfenomén minden értelemben a csúcson, művészi és fizikai értelemben ereje teljében volt.
Beethoven Hegedűversenye (1962 London), Mozart Hegedűversenye (1967 Párizs), Bruch Hegedűversenye (London 1961), Beethoven Románca (1966 London) látható-hallható a felvételeken.
Az élményhez az is hozzájárul, hogy a kameramozgás még nem manipulatív, minden csak a zenéért történik, minden csak a zenéről szól.

 

Az a 10 CD-ből álló összkiadás, amelyet most jelentetett meg az EMI Classics, Yehudin Menuhin felvételeinek legjavát öleli fel. Bach, Bartók, Beethoven, Brahms, Elgar, Mozart, Lalo, Saint-Saëns, Paganini, Csajkovszkij, Nielsen, Corelli, Walton, Paganini, Mendelssohn, Vivaldi neve fémjelzi a válogatást.
"A zene sokféle lehet: kifejező, közlékeny, megindító és ihletett, de ritkán véletlenszerű, még akkor sem az, ha a tenger szűnni nem akaró moraját vagy a madárdal spontaneitását idézi" – írja Menuhin Az ember zenéje című könyvében. Azon szerencsések, akik hallgatják Menuhin játékát, minden bizonnyal találkoznak a zseniális hegedűművész által leírt ihletett pillanatokkal.
[ Deák Attila ] 2003-12-02 11:08:00