BEZERÉDJ-díj 2003
Koncz Erika, a kulturális örökség és közművelődési helyettes államtitkára 2003. október 17-én 11 órakor a Nemzeti Múzeum Rákóczi-termében átadta a Bezerédj-díjat. Hartyándi Jenőnek, a Médiawave főszerkesztőjének és Dr. Csaba László közgazdásznak.
Dr. Bezerédj Zoltán Kölnben élő magyar származású író 1993-ban határozta el a Bezerédj Alapítvány létrehozását Bezerédj Imre kuruc hadvezér, Bezerédj István politikus, Bezerédj Amália írónő és Bezerédj Pál közgazdász életművének emlékére. Az alapítvány - a kuratórium döntése alapján - évente ösztöndíjat adományoz a hazai és a határon túl élő magyar művészeti és tudományos élet kiválóságainak.
A díjat az idén a kuratórium Hartyándi Jenőnek, a Médiawave főszerkesztőjének és Dr. Csaba László közgazdásznak ítélte oda.

Dr. Csaba László Hartyándi Jenő
 

Kőrösi Zoltán laudációja, felolvasta Bezerédi Zoltán (fotó):

Hartyándi Jenő kitüntetése kapcsán nem is a személyről kell szólni, természetesen nem elhanyagolva a munkáiban megnyilatkozó tehetséget sem, hanem inkább arról az erőről, ami mindannyiunkban benne rejlik és kinek-kinek ambíciója szerint hol jobban hol kevésbé tör felszínre.

Jenő barátunk ezek közé tartozik.

Győrben, Kelet és Nyugat határán az elmosódó politikai tömbök árnyékában európai uniós csatlakozásunkat évtizeddel megelőzve kezdte el az államhatárok, és nyugodtan mondhatjuk földrészek, sőt világok között átívelő szervező tevékenységét, mert ráérzett arra, hogy a kultúrák mindenhol egylényegűek, és mindenhol a kultúrák középpontjában maga az ember áll.

Éppúgy otthon érzi magát az ujgurok földjén, mint a világ bármelyik csücskében, még a sokunkban rossz emlékeket idéző Szibériában is, mert ráérzett valamire, ami csak a keveseknek adatik meg. És e képességének birtokában számos olyan élménnyel tett gazdagabbá bennünket, olyan kultúrák képviselőit hozta el hozzánk, akikről jószerivel még csak hallani is alig hallottunk.
Zene és film, képzőművészet és fotó, tánc és mozgásművészet iránti szeretet, hagyományőrzés valamint hagyományteremtés jellemzi azt a munkát, amit a győri Mediawave fesztivál elindításával immáron több mint 10 éve lankadatlanul végez. A pénzügyi nehézségekkel küzdve, sokszor a hivatali bürokráciával szemben kellett megvívni a harcot, hogy a rendszerváltás utáni kulturális életünk egyik legszínvonalasabb alternatív összművészeti fesztiválját létrehozzák, majd a mai napig minden évben új és újabb programokkal gazdagítva fenntartsák.

Hartyándi Jenőnek nem árthat semmi, mert övé a titok, mint ahogy nem ártott meg neki az sem, hogy tehetségét ma már jól szervezett intézmények használják. Számos filmes testületnek tagja, alapítványok hallgatnak bölcs tanácsaira, mert tudják, hogy tud valamit, és ez így van rendjén. Hova is jutnánk, ha nem őket választanánk.
Sorolhatnánk még a méltatást, de nem tesszük, mert mindennél ékesebben beszélnek saját maga által készített filmjei, filmklubos és jazzklubos tevékenysége és az a pezsgő kulturális élet, ami már nem csak Győrben, hanem egyidőben Nickelsdorfban, Dunaszerdahelyen és Pozsonyban, Kolozsváron, Marosvásárhelyen és Újvidéken is zajló fesztiválon, a régió legjelentősebb kulturális eseményén vár ránk.

[ EBICS ] 2003-10-18 14:02:00