Porcelándiplomácia
Főúri terítékek az Andrássyak asztalán 2003. 10. 07. - 2007. 01. 18.
Rudolf Chmel szlovák és Hiller István magyar kulturális miniszter a “porcelándiplomácia” jegyében, politikusok közt ritkán tapasztalható baráti légkörben, közösen - csak magyar nyelven beszélve – nyitotta meg a Főúri terítékek az Andrássyak asztalán című kiállítást a Nemzeti Múzeumban.
Kovács Tibor, a magyar és Peter Maráky, a szlovák Nemzeti Múzeum igazgatója magyar nyelven köszöntötte a megjelenteket, majd Rudolf Chmel szlovák kulturális miniszter lépett a mikrofonhoz és kitűnő magyarsággal ezt mondta:
“A zsebemben van a szlovákul megírt megnyitó beszédem, de úgy gondolom, hogy most inkább magyarul szólok néhány szót. - (Udvarias taps.) - Egyébként jobb lenne, ha a politikusok időnként félreállnának, hogy az emberek nyugodtan tehessék a dolgukat!” - (Lelkes taps.)
Hiller István hasonló hengnemben szólt, és közölte: másnap mindketten Párizsba utaznak egy konferenciára, ahol folytatják a megkezdett tárgyalásokat.

Rudolf Chmel Hiller István
 
A nagyközönség a Magyar Nemzeti Múzeumban csodálhatja meg a Szlovák Nemzeti Múzeum Betléri Múzeumának gyűjteményéből rendezett reprezentatív kiállítást, ahol díszes asztalokon sorakoznak az Andrássy család hagyatékából fennmaradt terítékek. A tárlat nem csupán a különböző jeles alkalmakból egybegyűlt főúri társaság ízléséről, életmódjáról mesél, hanem az étkezési kultúra több évszázados változásáról is, ami tükrözi az adott korok szellemiségét is.

Az előkelő családok - gazdagságukat bemutatandó - a kastély központi helyén közszemlére tették ki az általuk használt ezüst étkészleteket, evőeszközöket, porcelán csészéket is. A terített asztalokat gyakran díszítették különböző figurákkal, vázákkal, amelyek szintén ezüstből, később porcelánból, üvegből is készültek.
Valódi különlegesség a „vadász-asztal", amelyen a teríték minden eleme a vadászattal kapcsolatos: a tányérokat, csészéket, poharakat vadászjelenetek díszítik, az evőeszközök nyele őzbakagancsból készült. Külföldön is híresek voltak az Andrássyak birtokain található gazdag vadászterületek, vadasparkok, amelyeken a család vendégeként a 18-19. század sok híressége megfordult.
A másik pompásan terített asztal egy, az 1880-as években ünnepelt születésnap hangulatát idézi: az egyik Andrássy grófkisasszony huszadik születésnapjára adott nagy családi ebédnél használták a finom herendi porcelánból és csiszolt üvegpoharakból álló terítéket.

A kiállításon megismerkedhetünk 17-19. századi konyhai felszerelésekkel, ón- és üvegedényekkel, a vezető európai porcelánmanufaktúrák finom művű csészéivel, táljaival. A bemutató különlegessége az a teljesség, amely sajnos a hazai gyűjteményekben igen ritka: a változatos ételek, italok fogyasztására szolgáló készleteket ezúttal hiánytalanul szemlélhetjük meg.

 
 
 
Az európai művelődéstörténeti kutatások az utóbbi években fordultak nagy érdeklődéssel az étkezés, a tálalás egykori módjai felé; ebből a szempontból is újdonság tehát ez az igen látványos, „ízletes" kiállítás.
A betléri múzeum anyaga a Magyar Nemzeti Múzeum Történelmi Képcsarnokának gazdag portrégyűjteményéből válogatott művekkel egészül ki, amelyek segítenek felidézni az egykori lakomák szereplőit is. A rendezők a kiállításhoz kapcsolódóan 2004. januárjáig gazdag programsorozattal várják az érdeklődőket: zene, tánc, korabeli terítési és étkezési bemutatók, s nem utolsó sorban kulináris élvezetek csábítják majd az ínyenceket.

Fotó: a szerző

[ Kadelka László ] 2003-10-09 06:43:00