SIMÁNDY JÓZSEF EMLÉKHÁZ – Aranyoson
Az 1916. szeptember 18-án született Simándy József utólsó nyilvános szereplése Aranyoson volt 1994. május 1-én. Akkor, a fellépést követően a ház falára írta emléksorait. A vendéglátók a budapesti gazdagréti gyülekezet, Aranyoson táborozó tagjai voltak. Ennek emlékére hozták létre a közismert László Atya kezdeményezésére, a Simándy József Emlékházat, melyet Mádl Ferenc avatott fel.
Simándy József hívő emberként a Gazdagréti Gyülekezet tagja volt. A rendkívül – méltán – népszerű László Atya kezdeményezésére, a Gyülekezet áldozatkézségének köszönhetően az utolsó nyilvános szereplés helyszínén emlékházat hoztak létre, amelyet az özvegy, Jutka asszony segítségével rendeztek be.
Az erre a célra felújított és átalakított épületben elhelyezték személyes használati tárgyait, egykori jelmezt, íróasztalát a székkel. Régi sikerek plakátjait és számos fotót és festményt helyeztek el a falakon, ahol a színházi maszkok mögé helyzett, rejtett világítás teremt teátrumi hangulatot.
Kívül a tornác védelmében megőrizték és konzerválták Simándy József kézírását, melyet egykor László Atya kérésére kanyarított a falra. Mellette két kéz tart kandellábert, melyek vigyázzák a bekeretezett sorokat. A bejárat mellett emléktábla tájékoztatja a látogatókat.

Az egykori felirat a kandelláberekkel
 
A maszkok Az emlékkönyv borítója
 
 
Az avató ünnepséget megtisztelte Mádl Ferenc és felesége Dalma asszony. A Köztársaság elnöke méltatta Simándy József művészi és emberi értékeit. A pályatársak nevében Fülöp Attila, az Állami Operaház ügyvezető igazgatója emlékezett a felejthetettlen művészre és kollégára. Az özvegy Jutka asszony (fotó) köszönetet mondott László Atyának, a Gyülekezetnek, Palkó József polgármesternek az emlékház létrehozásáért. Megköszönte Madarassy István szobrászművész tevékenységét, mellyel méltó környezetet teremtett a kiállított tárgyaknak.

Az átadást követően, az épület mellett kialakított szabadtéri színpadon egykori kollégák és fiatal pályatársak adtak emlékműsort, majd a László Atya és a Gyülekezet ebédre invitálta a vendégeket, és az alig száz lelkes település minden tagját.

 
 
 
 
Az Atya édesapja - az elnöki pár - László Atya
 
Fotó: a szerző

[ Kadelka László ] 2003-09-22 06:14:00