Hajóvonták: Vekerdy Tamás, Kálmán C. György
2003. Szeptember 13-án szombaton 19 órától beszélgetés Vekerdy Tamás pszichológussal az élet nagy kérdéseiről;

Szeptember 27-én 19 órától beszélgetés az irodalmi kánonokról Kálmán C Györggyel, az Irodalom Tudományi Intézet munkatársával


   ("az első ember lőn élő lélekké, az utolsó élő szellemmé")
   

   
   2003. Szeptember 13-án szombaton 19 órától
   
   beszélgetés Vekerdy Tamás pszichológussal az élet nagy kérdéseiről, többek közt különböző világokról, tudatsíkokról: a tudatról és a világról.
   "Több dolgok vannak földön és egen, Horatio, mintsem bölcselmetek álmodni képes"-Hamlet
   
   Vekerdy Tamás pszichológust a nagyközönség leginkább oktatással, gyermekneveléssel kapcsolatos rádió- és tévéműsorok gyakori vendégeként ismeri. Aki egy kissé jobban odafigyelt a nevére, azt is tudja: jelentős szerepet játszott a magyarországi Waldorf-óvodák és -iskolák megalapításában, és emellett kitűnő ismerője a keleti filozófiáknak, az ezoterikus hagyományoknak, s nem csak kedvelője, de művelője a színházművészetnek: egész fiatalon statisztált a Nemzetiben, később aktívan részt vett saját darabjának kaposvári színpadra állításában, valamint pszichológiát tanított a színinövendékeknek. Négy gyermek apja.
   
   "A kínaiak azt mondják, hogy csak akkor cselekedjünk, ha arra indíttatásunk van az égiektôl. Ha úgy cselekszünk, hogy nincs meg az indíttatás, ûr támad, amelybe viszont mindig a démonok serege özönlik be. Ilyen értelemben azt mondhatnám, hogy nyugati civilizációnk jelentôs részében a démonoknak teremt helyet. Nekünk eszünkbe sem jut, hogy ne cselekedjünk. Az indiai gondolat, hogy "lásd meg a legnagyobb cselekvést a tétlenségben, és lásd meg a legnagyobb tétlenséget a cselekvésben", a nyugati embertôl távol áll. A nagy pszichiáternek, Jungnak magyarázta egy indián, hogy a fehér emberek mind ôrültek, az arcukon feszültség ül, mindig csinálni akarnak valamit. Miért van ez? - kérdezte Jung. Hát azért - válaszolta az indián -, mert a fejükkel gondolkoznak, nem a szívükkel."- V.T.
   
   
   Szeptember 27-én 19 órától
   beszélgetés az irodalmi kánonokról Kálmán C Györggyel,
   az Irodalom Tudományi Intézet munkatársával, a Pécsi Bölcsészkar Irodalomelmélet Tanszék vezetőjével, aki egyben a Magyar Narancsban rendszeresen publikál.
   Kálmán C. György irodalomtörténész, kritikus. Eddig három kötete jelent meg. Az utóbbi időben az irodalom befogadásának és értékelésének társadalmi beágyazottságával és változásainak sajátosságaival foglalkozik; a beszélgetés bevezetőjeként a kánonok, az elfogadás és elfelejtés, a siker és az utókor problémáiról beszél majd.
   *
   Hajóvonontató: vajdapéter, 30/243-6293, dadapete@freemail.hu
   A TeAhÁz a NYITOTT MűHELYBEn, a Déli pályaudvarnál. XII. Ráth György u.4. T:21-40-676.
   A belépés ingyenes!
   
   
   
2003-09-11 23:44:00