Szentendre-Skanzen, Szabadtéri Néprajzi Múzeum
Az eddig is országos jelentőségű néprajzi gyűjtemény az utóbbi évek során Európa-hírű intézménnyé fejlődött, nemzetünknek a nagyvilág népi kultúrájához való hozzájárulását szemlélteti. Augusztusban nyitották meg a számítástechnikával támogatott új Néprajzi Látványtárát és irodaépületét.
1967-ben alapította a Szabadtéri Néprajzi Múzeumot a kultúrpolitikai kormányzat és az országos műemlékvédelem. Az évek során önállóvá vált, és kiderült, hogy alultervezték. A 80-as évektől fordult erőteljesebben a közönségszolgálat, a bemutatás felé. Növekedése nagyban függött a gazdasági helyzettől, a turizmus alakulásától, a kormányzati figyelem változásaitól. A rendszerváltással egy időben a Nyitott múzeum koncepció kezdett érvényesülni, egyebek közt a korszerű marketing, a terjeszkedő tudományos tevékenység és az oktatásba való aktív bekapcsolódás formájában.
   E stratégiához kapcsolódnak a korszerű számítástechnikai lehetőségek: a múzeum webhelyet tart fönn, a látványtár bővülő (és folyamatosan az internetre kerülő) digitális katalógusa révén pedig 1900 négyzetméteren 30 ezer műtárgy állítható ki. Ezeket voltaképpen légkondicionált vitrin-tárlókban raktározzák, korszerű, modulárisan bővíthető módon.
   Az új irodaépületben megnyílt a 221 négyzetméteres Skanzen-Galéria kiállítóterem is, amelynek első kiállítása, a Kötődések - A vidéki Magyarország emlékezete, 2004. május végéig tart nyitva. A kiállító művészek ingyenesen felajánlották műveiket az irodaépület belső tereinek díszítésére.
   Készen áll és bővül sok tájegységi és tematikus kiállítás. Ilyen a Felső-Tiszavidék, az Alföldi mezőváros, az Alföldi állattartó tanya, a Balaton-felvidék és Bakony, a Nyugat-Dunántúl, a Mándoki görög katolikus templom és temető, a Kisalföld. Időszakos kiállítások is nyílnak, amilyen például a Gyermekvilág Magyarországon vagy qa már említett Kötődések.
   Kétszázötven férőhelyes konferenciaterem támogatja a tudományos tevékenységet és a Magyar Népi Építészeti Archívum és Könyvtár; az oktatási programokról pedig a múzeum webhelyén található naprakész információ.
   Képriportunk az augusztus 26-i átadás ünnepsége kapcsán készült, amelyen megjelent Jacques Perot, a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa (ICOM) elnöke, és nagy lelkesedéssel vett rész Hiller István kulturális miniszter (egyébként történész) is.
Cseri Miklós főigazgató Hiller István kulturális miniszter
 
Ács Tamás helyettes államtitkár Jacques Perot, a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa (ICOM) elnöke
 
Az új központi épületegyüttes
 
Kívülről a tájban
 
belülről a látogatókért
 
A múzeum új központi épülete... ...önmagában is műtárgy
 
Kutatóknak: a könyvtár... ... és katalógusa
 
Kötődések
 
Dísztárgy? Használati tárgy? Megtudható a múzeumban!
 
Raktár mint látványtár -ez áll a digitális múzeum mögött
 
Légkondicionált tárolás
 
Értékké vált használati tárgyak
 
 

Fotó Peti Péter

Szabadtéri Néprajzi Múzeum

[ P. P. - K. L. ] 2003-08-30 16:32:00