PUSZTAMÁMOR
A bor és a zene napjai
PUSZTAMÁMOR fesztivál, augusztus 27-tõl 31-ig. A bor és a zene napjain a felújított pusztazámori kastélyban és annak parkjában, az öreg tölgy alatt fellép többek között Presser Gábor színházi dalokkal, Szilágyi Enikõ francia sanzonokkal; Drahos Béla fuvolázik, Fellegi Ádám zongorázik, játszik több klezmer-együttes, a Besh-o-drom, Pintér Béla társulata, minden éjjel némafilmeket vetítenek.
Krajcsovics János fogadótulajdonos a rendezvény házigazdája és Fellegi Balázs operaénekes a rendezvény művészeti vezetője ötlete nyomán kerül megrendezésre a "Pusztamámor".
Az ötnapos rendezvényen Magyarország tehetségekben bővelkedő zenei világa és a minőségi borkultúra ad találkozót a közönségnek.
A helyszín a Budapesttől 25 kilométer távolságra található pusztazámori kastély, amelynek nagy műgonddal felújított termei mellett gyönyörű parkja szolgál az előadások helyszínéül.

A program minden nap a kastély kertjében kezdődik, könnyedebb, virtuózabb programokkal, és e programok levezetéseként később a kastélyteremben, gyertyafénynél kerül sor a komolyzenei koncertekre.

A rendezvénysorozat színességét fokozza két színházi esemény az örökzöld barokk opera, Pergolesi "Úrhatnám szolgáló"-ja, historikus hangszerek kiséretében, valamint a friss Jászai-díjas Pintér Béla társulatának az elmúlt évadban játszott darabja, a "Parasztopera" szabadtéri változata.

A program másik különleges színfoltját az éjszakai némafilm-vetítések jelentik a park ősfái alatt (a Magyar Filmarchívum jóvoltából), mozizongorista közreműködésével.

A Középeurópa Fényműhely hat éve alakult művészeti egyesület. Tagjai képző-, ipar-, film-, és fotóművészek, zömében fiatalok. Húber András szobrászművész az egyesület elnöke, Mag István filmes, és Húber Edit videó-, és festőművész az egyesület stúdiójának tagjai, számos egyéni és országos kiállítás résztvevői, díjazottjai. A Pusztamámor rendezvényen plasztika, fény, és videóinstallációval vesznek részt.

 

A programsorozat helyszíne az 1870-es években, neobarokk stílusban épült kastélyfogadó. 1910-ben építették át, azóta viseli a klasszicista stílusjegyeket. A kastély az államosításig a Barcza család tulajdona volt. A család legismertebb tagja Barcza György, aki londoni nagykövet volt a háború előtt.
A második világháború idején, a szovjet katonák nem mertek a kastélyba belépni, mert Barcza György az épületre kiírta, hogy követségi terület. Tolbuhin marsall a pusztazámor másik (kis) kastélyában rendezte be főhadiszállását.
Az államosítás után szükséglakás, templom, majd iskola volt.
Jelenlegi tulajdonosa 1996-ban kötött szerződést az önkormányzattal, hogy ha megkapja a kastélyt, épít Pusztazámor számára egy iskolát.
A kastély 1997-ben került a tulajdonába, és 1999-ben fejeződött be a rekonstrukció.
Mai nevét (Öreg Tölgy fogadó) a kertjében álló háromszáz éves kocsányos tölgyről kapta.

A PUSZTAMÁMOR részletes programja

[ H.K. ] 2003-08-25 11:05:00