Repülőnap
2003. augusztus 16-17-én Kecskeméten kerül megrendezésre a Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató.
Idén 100 éves a motoros géprepülés. A Wright-fivérek 1903-as kísérlete óta az egyik leggyorsabban és leglátványosabban fejlődő terület volt a repülés, a repülőgépgyártás.
Talán az ember levegőbe vágyása, repülés iránti szenvedélye az oka, hogy a géprepülés száz év alatt eddig elért és adott az emberiségnek; az iránta való tisztelet az apropója a centenárium jegyében rendezett Kecskeméti Repülőnapnak.

Ugyancsak idén jubilál a magyar motoros géprepülés: 65 éve alakult meg a Magyar Légierő. Az augusztus 16-17-i rendezvény a repülés történetének állít emléket, s egyben bemutatja a jelen és a jövő technikáját.

Egyenesen a múltból repülnek elő a magyar és görög oldtimer gépek, akik a második világháború alatt és után voltak hadrendben, s egészen a sugárhajtású gépek megjelenéséig uralták az eget.
Feltűnésükkel, régi konstrukciójukkal vidámságot, fordulékonyságukkal és gyors manővereikkel csodálatot keltenek minden nézőben, bármerre járnak.

A repülőnapon 17 ország vonultatja fel modern gépeit, köztük az Amerikai Egyesült Államok (F15), Anglia (Hawk, Tornado), Németország (Tornado), Franciaország (Mirage) vagy Belgium (F16).
A hagyományokhoz híven kivétel nélkül itt lesznek a szomszédos országok leghíresebb gépei is. A mintegy 65 kiállított repülő között bőven akad vadász- és szállítógép, mellettük megtekinthetők lesznek nagyszámban helikopterek is.
A leglátványosabb szórakozást minden bizonnyal a nagy múltú olasz Frecce tricolori és a török Turkish Stars kötelék-bemutatója adja majd. Az olasz csapat több mint hetven éve, 1932-ben járt először Magyarországon, azóta több százszor körberepülték a földet, saját szurkolótáborukkal kísérve.

 

A Magyar Légierő szinte minden hadrendben álló típusból állít ki gépet. A legismertebbek talán az AN-26-os és a MÍG-29-es gépek, az utóbbival repülő Szabó "Topi" Zoltán szintén a fellépők között lesz. A Fairfordban nemrég világbajnok vadászpilótának választott Szabó a kecskeméti repülőnapon a magyar közönség előtt is megismétli győzelmet érő produkcióját. Mozdulatait a földről Molnár "Bagira" Gábor kommentálja, aki szintén megjárta az angliai versenyt.
A két napos program alatt folyamatos szakmai kommentár kíséri a bemutató-repüléseket, ezért a repülésben , repülőgépekben kevésbé jártasak is bőven el lesznek látva információval.
A világhírű magyar pilóták közül tiszteletét teszi Vári Gyula őrnagy is, aki többször –egészen pontosan három alkalommal- szintén elnyerte a fairfordi díjat, és a nap végén látványos bemutatóval kápráztatja el a nézőket Besenyei Péter műrepülő világbajnok.

 

Nemcsak a levegőben, hanem a földön is színes programkavalkád várja a látogatókat. Érdemes korán kilátogatni a kecskeméti repülőtérre, mert a földi és légibemutatók, kiállítások mellett szombat reggel 8 órától folyamatos elfoglaltságot biztosít a Repülőnap.
A reggel érkezőknek lesz elég ideje szemügyre venni a gépeket, bekapcsolódni a programokba, s nem utolsó sorban elkerülni a sorban állást. A légierő gépei mellett minden, a Magyar Honvédségben rendszeresített harci-technikai eszköz kiállításra kerül, így a széles nagyközönség is képet kaphat a haderő jelenlegi felkészültségéről, állapotáról. A haditechnikai bemutatók közben pedig működés közben is bemutatkoznak a hadrendbe állított eszközök.

Akiket a gépek kevésbé kötnek le, azokat ejtőernyősök ugrása; katonai térképek és katonai ruházat-kiállítás várja, valamint megtekinthető lesz a katonai sajtó fejlődését és történetét bemutató tárlat is. A gyerekes családokat egész napos játékos, kreatív feladatok várják, tartalmas szórakozást biztosítva a legkisebbnek is. A Repülőnap mindkét estéjét nagyszabású koncert zárja: a Pa-dö-dö és a Republic fellépését tűzijáték kíséri.

 

Jegyek országszerte 227 postán kaphatók, megyeszékhelyeken és bevásárlóközpontokban egyaránt. Ára egységesen 2000 forint felnőtteknek, 1000 forint gyerekeknek.
A belépők között egy OPEL Corsa típusú autót is kisorsolnak. Jegy a helyszínen is váltható, célszerű azonban elővételben beszerezni, ugyanis általa a látogatók 30%-os autópályadíj-kedvezményekre jogosultak. A vasúttal érkezők kényelmesebb utazása érdekében a MÁV sűríti járatait a szakaszon, s további kedvezményekkel támogatja a látogatókat. Bővebb tájékoztatást a Repülőnap oldalán kaphatnak az érdeklődők.
2003-08-12 08:28:00