BAKONY NÉPTÁNCEGYÜTTES
Sikeres néptánc-rekord
Sikeresen fejezték be a 72 órás folyamatos néptáncolást Kisbéren, a Bakony Néptáncegyüttes által szervezett rendezvényen. A Rekordok Könyvébe kerülhet a magyar néptánc, ha bírálók is úgy döntenek. Ismerkedjünk meg az együttessel.
Molnár Gábor a Bakony Néptánc Együttes kulturális alapítvány vezetője, aki pedagógus és most végzi a tánc és dráma tagozatot a Zsámbéki Főiskolán a Terasznak elmondta:
Az együttes ebben a formában 1998 nyarás alakult meg az akkor már több éve sikerese működő bakonysárkányi Ifjúsági Néptánccsoportból, a bakonyszombathelyi „Kisbetyár” Néptáncegyüttesből, kisbéri, nagyigmándi, rédei és tatai táncosmúlttal rendelkező fiatalokból.

Jelenleg 24 fővel működünk, korosztály egy egész általános iskolai 8. osztályos tanuló van, egyébként középiskolások, egyetemisták, főiskolások és pedagógusok.
Fő támogatója Kisbér városa, a Bakonytérségi Önkormányzatok Szövetsége és települései. Emellett sok támogatást kapunk a helyi vállalkozóktól is.

 
 
Az Alapítvány annak érdekében jött létre, hogy a Bakonyalján felélessze és ápolja a folklór hagyományokat, működtesse a Bakony Néptáncegyüttest, népművészeti kiállításokat, néptánc és népzene táborokat szervezzen és esgítse a térség hagyományőrző csoportjait, úgy szakmailag, mint módszertanilag. Az Együttes céljának tűzte ki a bakonyi néptánc hagyományok feltérképezését, a ránk maradt tánctöredékek rekonstrukcióját és színpadra vitelét.

 
 
Az Együttes művészeti vezetője a Népművészet Ifjú Mestere címet nyert Túri György tatai néptánc pedagógus koreográfus. Állandó zenekari kísérőjük a Tilinkó Zenekar.
A csoport utánpótlását a Kisbéri Zene és Művészeti Iskola valamint a Táncsics mihály Gimnázium biztosítja.

 
 
Rendszeresen járunk külföldre. Megfordultunk a környező országokban Szlovákiában, Erdélyben, Németországban, Hollandiában, tavaly egy észak lengyelországi nemzetközi fesztiválról elhoztuk a első díjat. A napokban érkeztünk haza egy Kenti nevű kisvárosból, ez Krakkó mellett van ott is egy nemzetközi néptánc fesztiválon vettünk részt.

Fotókat az Együttestől kaptuk.

[ Ebics Anna ] 2003-07-29 00:02:00