Néptánc 72 órán keresztül – Kisbéren
A Guinness-rekordok könyvébe, bekerülhet a Magyar Néptánc
„Azt szeretnénk, hogy a néptánc divat legyen, azt szeretnénk, hogy minél több fiatalunk vallaná a magyar nemzeti értékeket, a magyar néptánc nemcsak szép, hanem igazi kincsünk, ennek a kincsnek a megtartása pedig az újból és újból felnövekvő generációk a letéteményesei, ezért lényeges dolog, ott ahol a magyar kultúra főszereplő ott a kulturális politika elsőszámú megjelenítője mondja azt, hogy ez értékőrzés, értékteremtés.”
Mondta Hiller István kulturális miniszter Kisbéren - ahol néptáncosok elhatározták, hogy 72 órát táncolnak folyamatosan - a tánc 23. órájában, amikor meglátogatta és frissítővel kínálta a táncolókat, majd „egy körre beállt” a fiatalok közé.
A Terasz.hu megkérdezte:

- Meghívásra van itt, vagy tudomást szerzett az eseményről és úgy döntött, hogy részt vesz?

- Tudomást szereztem az eseményről, ahol magyar néptáncot három nap három éjszaka folyamatosan táncolnak, ott a magyar kulturális miniszternek ott a helye, azért jöttem, és szívesen, egyéb iránt szabadságomat megszakítva, hogy megköszönjem mindazoknak, akik ezt az ötletet kitalálták és leginkább azoknak, akik ezt az egyébként fizikálisan se akármilyen teljesítményt végrehajtják.

A 23. órában
 
Molnár Gábor - Dr. Udvardi Erzsébet polgármester - Hiller István
 
Európában a népművészet mindenhol sikerdarab és divat, néhány tucat km-re innen Ausztriában osztrákul beszélnek, nem németül, hanem osztrákul, a dalok a pop slágerek jó része is a saját nyelvükön szól. A viselet a tánc az étkezési szokások hirdetése óriási csalogató erő Ausztria számára, de ezt elmondhatnánk Olaszországra, Spanyolországra, Franciaországra.
Biztos vagyok abban, hogy a XXI. századi modern hazafiság - amelyet én nagyon fontosnak tartok – amihez az út a nemzeti értékeink ápolásán, megőrzésén keresztül vezet.
Én szívesen venném, ha azokat a nemzeti kincseinket, mint pl. a néptánc, amely külföldön is siker és hirdeti az Európai Magyar Köztársaság kincseit, ezekből minél többet mutassunk be külföldön, kimondottan nem protokolláris, hanem tartalmi okokból.

Molnár Gábor (képen) a Bakony Néptánc Együttes Kulturális Alapítvány elnöke az esemény ötletgazdája.

- Mikor merült fel ez az ötlet, mennyi ideig szervezték?

- Valójában télen merült fel, hogy kellene csinálni egy bulit, és az óta folyamatosan szervezgettük, az utolsó egy hónap nagyon kemény munka volt, mert 5-6 órás munka volt csak annak az összeállítása, hogy beosztásban táncoljunk.

- Mit kellett szervezni a táncosokon kívül?

- Az esemény időpontja egybe esik a IV. Kisbéri Napokkal, Kisbér Város Önkormányzata így sajnos nem tudott biztosítani színpadot, hangosítást és ezt mind nekünk kellet beszereznünk. Szerencsére a környékbeli helységek sokat segítettek. Kaptunk két hangosítást, színpadot, ennek az elhozatala, technikusok szervezése, állandó orvosi felügyelet, étellel-itallal el kell látni az együttest, a szponzorok szervezése. Volt mit tenni.

A pihenők
 
A frissítő jól jön A bíztató utánpótlás
 
- A miniszter úr, hogy szerzett tudomás az eseményről?

- Úgy hallottam a rádióból értesült. Valóban nem hívtuk, mert nem is gondoltuk, hogy egy ilyen nagyméretű esemény lesz belőle, de nagyon örülünk, hogy így alakult. Ő jelentkezett be, hogy szívesen meglátogatna, és frissítővel támogatna minket és erkölcsileg is természetesen.

- Most 23. órája tart a rendezvény történt-e idáig valami említésre méltó esemény?

- Baleset nem történt, szerencsére. Annyi, hogy tegnap elkezdett esni az eső, de sikerült felhúzni egy pavilont a színpad főlé, amit aztán el is távolítottunk. A fáradtságon kívül egyéb problémánk nem volt.

Fotó: a szerző

[ Kadelka László ] 2003-07-25 21:02:00