Magyarország belépett a XXI. század kultúrájába
Kulturális értékek digitalizálása
Hiller István a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) és Kovács Kálmán az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) nevében, együttműködési megállapodást kötött július 10-én Budapesten, a kulturális értékek digitalizálásának elősegítésére. A program elindításához fedezetként szolgáló 2,1 milliárd forint az IHM idei költségvetésében jelenik meg, de a megvalósítás két évre, a jövő és az azt követő évre is áthúzódik.
Nem Magyarországon és nem a Magyar Természettudományi Múzeumban lennénk, ha elsőre sikerült volna a két miniszternek digitálisan is aláírni a megállapodást. A lényeg az, hogy végül is sikerrel jártak, ez azt jelenti, ahogy Hiller István megfogalmazta:

"Magyarország belépett a XXI. század kultúrájába".

Kovács Kálmán emlékeztetett arra, hogy Neumann János a számítógép attya ebben az évben lenne száz éves, hangsúlyozta: "A személyi számítógép és az internet világa a kultúra újfajta megőrzésének világa lesz, a Gutenberg-galaxist, a könyvnyomtatás korszakát a Neumann-galaxis követi”.
Hiller István A kulturális miniszter kiemelte a most elindított program csökkenteni fogja a vidék és a főváros kultúrája közti szakadékot. a Magyar Mozgókép Közalapítvány közreműködésével filmes adatbázist állíthatnak össze, az online színházi videotár újfajta színházi repertoárt alakíthatna ki, de az egykoron felvett rádiós és televíziós műsorok is egységes rendszerbe kerülve őrződhetnének meg, elkészülhet a fővárosi állatkert gyűjteményének digitális bemutatása, műemléki fotóarchívumot állíthatnak össze - sorolta. A program keretében jön létre a Nemzeti Digitális Adattár (NDA).„A fejlődés ellen
nincs gyógymód…
Előre kész receptet
Kérni nem
Lenne ésszerű.
Csak a szükséges
Emberi tulajdonságokat
Határozhatjuk meg:
Türelem, rugalmasság,
Intelligencia.”

NEUMANN JÁNOS

Budapest, 1903 – Washington, 1957

Fotó

Hiller István A kulturális miniszter kiemelte a most elindított program csökkenteni fogja a vidék és a főváros kultúrája közti szakadékot. A Magyar Mozgókép Közalapítvány közreműködésével filmes adatbázist állíthatnak össze, az online színházi videotár újfajta színházi repertoárt alakíthatna ki, de az egykoron felvett rádiós és televíziós műsorok is egységes rendszerbe kerülve őrződhetnének meg, elkészülhet a fővárosi állatkert gyűjteményének digitális bemutatása, műemléki fotóarchívumot állíthatnak össze - sorolta. Ezek a Nemzeti Audiovizuális Archívumba (NAVA) kerülnek.

A kezdet
 
A kulturális miniszter kiemelte: a megállapodás célja, hogy segítsék az intézményekben lévő kulturális értékek digitalizálását, mindenki számára hozzáférhetővé tegyék a már digitális formában tárolt értékeket, és egységes rendszert kínáljanak a sokféle webes kulturális tartalomnak. A hosszú távú együttműködéssel megvalósuló program teret ad a kulturális szakemberek informatikai képzéséhez, újfajta kutatási módokat is lehetővé tesz, ráadásul elmondta: 200 millió forintot fordítanak arra, hogy széles sávú internethozzáférést biztosítsanak 350 kulturális intézménynek.
A világban működő 17 magyar kulturális intézet egységesen jelenhet meg a világhálón.

A jelen
 
A Terasz.hu kérdésére, hogy az előadóművészettel kapcsolatosan, ezen belül kiemelten a színházi előadások tekintetében hogyan hidalják át a jogdíjakkal kapcsolatos problémát?
Hiller István válaszában elmondta: az Európai Unióban is komoly gondot okoz ez a probléma, még nem sikerült a megoldása. Közös erőfeszítéssel kell megoldást találni.

A jövő - digitális aláírás kártyája A Terasz.hu főoldala a kivetítőn
 
Csepeli György, az IHM politikai államtitkára bejelentette, hogy az IHM és az NKÖM a Nemzeti Kulturális Alapprogramon keresztül 100 millió forintos közös pénzalapot hoz létre. Ebből pályázatokat támogatnak, amelyek célja modern informatikai lehetőségeket alkalmazó, új médiához kapcsolódó kortárs művészeti alkotások létrehozása, illetve meglévő kulturális értékek megőrzése, és internetes elérhetőségük biztosítása.

A vég
 
A program keretében a világhálóra fölkerülő információmennyiséget a Nemzeti Digitális Adattár (NDA) fogja majd egybe.

Fotó: Peti Péter

[ K.L. ] 2003-07-11 14:02:00