Dunakanyar Művészeti Hetek VI.
A hatodik évébe érkező fesztivál beteljesítette hivatását, olyan nemes hagyományt teremtett, mely méltó Magyarország egyik legszebb, és legjelentősebb történelmi múlttal rendelkező vidékéhez.
 
A Dunakanyar Kulturális Alapítványt 1998-ban olyan vállalkozók, kulturális szakemberek hozták létre, akik úgy gondolják, hogy a sok kis település együtt sokkal többet tud felmutatni ennek a csodálatos vidéknek a kulturális hagyományaiból, mint egyenként, elszigetelve.

A Dunakanyar Magyarország talán egyik legszebb vidéke, mely a páratlan természeti adottságok és a közel ezer éves települések történelmi tradíciói mellett olyan kulturális örökséggel is rendelkezik, melyet az idetelepült mûvészek, tudósok teremtettek meg, ezzel is növelve a vidék vonzerejét.
Itt elsõsorban a verõcei Gorka házra, a nagymarosi Kittenberger hagyományra, a Szõnyi Múzeumra Zebegényben és Szob kiemelkedõ tudósa, Érdy János régészeti feltárásaira gondolunk.

A Dunakanyar Kulturális Alapítvány arra törekszik, hogy a térség szellemi, mûvészeti életét és nemzetiségi hagyományainak ápolását segítse, fiatal tehetségeket felkaroljon, hírneves magyar és külföldi mûvészek, csoportok térségbe vonzásával az országos és nemzetközi idegenforgalmat fejlessze.

Az 1998-ban elsõ alkalommal megrendezett Dunakanyar Mûvészeti Hetek rendezvénysorozat nem elsõsorban idegenforgalmi látványosságra törekszik, hanem komoly mûvészeti, kulturális programokat kíván nyújtani az igazi értékeket igénylõ nagyközönség számára.

A rangos zenei, képzõmûvészeti, irodalmi, színházi események a Dunakanyar méltatlanul háttérbe szorított bal partjának településein (Vác, Verõce, Kismaros, Nagymaros, Zebegény, Szob), gyönyörû környezetben kínálnak sok élményt a mûvészetet kedvelõ közönségnek és bemutatkozási lehetõséget az alkotók számára.

2002-ben ötödik évadját zárta sikerrel a fesztivál (a hat településen zajló 38 eseménynek a négy hét alatt közel huszonötezer látogatója volt). Kitûnõen kiegészítették egymást a különféle mûvészeti ágakat képviselõ elõadások, kiállítások, konferenciák. A programok összeállításánál hangsúlyos szerepet szántunk a más országokkal, kultúrákkal összekapcsolódó hagyományok bemutatásának is.

Az elmúlt évek sikere újabb ösztönzést ad ahhoz, hogy az alapítvány folytassa azt a kulturális missziót, amely csak a szponzorok önzetlen támogatásával és pályázati pénzek elnyerésével valósulhat meg.

A rendezvény fővédnöke: Pekka Kujasalo finn nagykövet.

 
Július 06.-án, 17,00 órakkor Verõcén a Gorka Múzeumban Bálint Zsombor képzőművész kiállítása nyílik "Végtelen kert" címmel.
A kiállítást megnyitja Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész.

Bálint Zsombor 1956-ban született Erdélyben. A kolozsvári Ion Andreescu Képzõ- és Iparmûvészeti Fõiskolán 1982-ben szerzett diplomát.
1982 és 1984 között formatervezõként dolgozott.
1992-ben települt át Magyarországra. A grafikusként, festõmûvészként és kerámikusként is jelentõs mûvész Nagymaroson él.
Sajátos technikájú kerámia szobrai széles körben ismertek. Számos egyéni és csoportos kiállításon vett részt.

A kiállítás megtekinthető július 20-ig!

Dunakanyar Művészeti Hetek VI. program

2003-07-07 05:29:00