A mindentudó telefonkönyv (helyszíni p., 3. kör)
A kötet varázslója mindenekelőtt megköszöni a lehetőséget, hogy megcsillogtathatta tehetségét, és áttekinthetővé tehetett egy tonna papírt és megalkothatta 13 év mindentudó „telefonkönyvét” (ez saját kifejezés volna).
   

   A Korunk arany oldalai
   

   Vannak könyvek, amelyek nem azért jelennek meg, hogy valaki elnyúlva egy fotelben eltöltsön egy kellemes órát, hanem hogy kevesebbet kelljen egy könyvtárban ücsörögjön. Láttam egyszer a Korunk összes számát tíz évre visszamenőleg. Nem biztos, hogy ráférne egy Trabantra. Talán ez indította el Szigethy Rudolfot és azt a pár embert, aki a munkát befejezte, hogy elkészítsék a Korunk Repertóriumát. Ahogy a könyvbemutatón Imecs Ágnes el is mondta, sokszor lát az ember könyvtárakban egyetemistákat, pontosabban nem lát, mert körül vannak véve egy vagonnyi folyóirattal. Talán ezért jelenhetett meg a Korunk harmadik folyamának „térképe”.
   

   A bemutatót egy kis kolozsvári könyvesboltban tartották, a Röserben április 16-án délben. A bolt nem nagy, és ami hely van benne, azt nem pazarolják arra, hogy embereket tároljanak, mikor el lehet ott helyezni könyveket is. Ez persze rányomja a bélyegét a Mátyás király szülőháza melletti könyvesbolt kivételes hangulatára.
   Először az Erdélyről Európában mítosztalanul című kiadványt mutatta be Kovács Kiss Gyöngy Korunk-szerkesztő, civilben történész. Beszéde teli van idézetekkel, hangsúlyozza, hogy a folyóirat 75 évesnél is több, ami embernek sok, kutyának rengeteg és egy folyóiratnak tekintélyes. Részletesen bemutatja a tartalmat, a kötet szerzőit. Beszédét egy idézettel zárja, miszerint csak akkor érthetsz meg valamit, ami Erdélyben készült, ha éltél itt legalább tíz évet.
   
   Az utána felszólaló Balázs Imre József ezzel egyetértett, sőt szerinte ez érvényes Korunkra is. Nem lehet megérteni, ha nem itt élsz, nem azt a levegőt szívod, mint azok akik írják, és szerkesztik. Szerinte a harmadik folyam teljesen más, mint az előzőek, mert 1990 után gyökeresen megváltozott a folyóirat. Megváltoztak azok is, akik mögötte állnak. Ezek a számok már valami mást mutatnak fel, és ez a könyv ennek a változásnak a krónikája. A története viszonylag egyszerű, azoknak a munkáját akarja könnyebbé tenni, akiket ezek az idők érdekelnek, és szeretnék ezt megtekinteni a Korunk szemüvegén keresztül is. Szigethy Rudolf egy számítógépes adatbázisnak szánta az anyagot, mikor valakinek a fejében megszületett az ötlet, hogy hasznos lenne kiadni könyv formájában is. Így jutottak el egészen Imecs Ágnesig, aki elvállalta a munka számítógépes részét meg a szerkesztést is. BIJ szerint ő tette ezt a kiadványt ilyen egyszerűvé és sokoldalúan kezelhetővé. Lehet keresni benne név, megjelenési év, szerző szerint és belecsomagolhatod az uzsonnádat is, ha már elolvastad.
   
   A kötet varázslója mindenekelőtt megköszöni a lehetőséget, hogy megcsillogtathatta tehetségét, és áttekinthetővé tehetett egy tonna papírt és megalkothatta 13 év mindentudó „telefonkönyvét” (ez saját kifejezés volna). Aztán elmondja egy másik okát a könyv létezésének. A Korunk mindig aktuális témákat dolgozott fel és mind ilyen egyszer meg kell álljon, hogy megnézze, mit ért el. Az ilyen alkalmak kiváló lehetőséget nyújtanak egy áttekintésre, és hogy össze lehessen hasonítani a jelen kérdéseit az egykor érvényesekkel. Kiváló értékelést kap egy lap magáról, hatásáról a közéletre és ennek fényében átértékelheti a munkáját.
   
   Ezzel véget is ér a bemutató, mindenki nekiesik a könyveknek. A pénztárgép boldogan csattog, a jelenlevők megbeszélhetik, azt amiről idáig hallgattak, és tervezhetik a Korunk százéves jubileumát. Akkora már a harmadik folyam is 33 évre bővül, annak már sokkal kezelhetőbbnek kell lennie. És vastagabbnak.
   
   

Kantor , Pozsony Ferenc
[ Ad Bot ] 2003-04-16 21:35:00