Gy’Uri Kozmosz, mint konferanszié
1

   
   A Spions koncert

   
   Közmagyar felhívta Ogi-t, aki egy időben szomszédja volt a családjával együtt és most sem lakott messze a kutyájával (feleség, gyerek külön), hogy megkérdezze, hogy van, mert nemrég operálták, új májat kapott. Jól van és épp egy föllépésre készül, Müllerrel és Víggel, Közmagyarnak el kéne menni egy próbára, mert őt szeretné elhívni konferansznak. Felelevenítik a hetvenes évek hangulatát a Halász-színházban. Jó. Közmagyar sárga arab dzsalabát visel, (majd arabul és halandzsázva fog imádkozni a számok között, ez a koncepció) és a Halász még javasol egy kutya-álarcot, hogy ez rímeljen a David Bowie gyémánt-kutyára, ami nagy hatással volt a régi, huszonöt évvel ezelőtti együttes sztárjára, Molnár Gergelyre (szintén régi ismerős, ma Kanadában.)
   
   Közmagyar megdöbben a régi Gergely-szövegek erején, vagy pimaszságán inkább: „Baszd meg a rendszert, baszd meg a rendszert…” Egy csomó hetvenes-nyolcvanas évekbeli figura a kopott, lelakott nézőtéren: Pauer elmeséli, milyen volt a pszeudo-budi Bogláron 74-ben, meg a Jován mesél magáról hosszan. Eredetileg arról volt szó, hogy Közmagyar majd táncol vagy ugrál, de ebből semmi sem lett, mert a múlt héten beverte a lábát s ez mostanra úgy megdagadt, hogy be kellett mennie a kórházba, az óráit lemondta, csak bottal tud járni. Így is jó volt végül az egész.
   
   A lábát pont a Dózsa-szobornál verte be. Ugye Dózsa dühében karóba húzatta Csáky püspököt, Szapolyai erre (akinek felesége Közmagyar szépanyja, szépanyja szépanyja szépanyjának a szépanyja, egy Drughet-lány volt) megsüttette a lázadót és az urakkal felfalatta a részeit. Amúgy szokása volt az ellenfelei levágott fejét az ebédlőasztalon tartani uborkásüvegbe és beszélt hozzájuk. Ez ma skizofréniának tűnik, minimum. Mint az, hogy arab cuccban imádkozik valaki egy rock-színpadon ingyen, miközben nem tudjá befizetni az iskola-pénzt, meg a villanyt.
   
   Pedig Közmagyar egész nap dolgozik, fordít, ugye, meg cikkeket ír…És mégis. Közben Bagdad elesett, úgy tűnik, a tévében széthordják a kórházak , irodák felszerelését.. Közmagyar vitába bonyolódott egy professzorral a neten, aki szerint az arabok sérültebbek, mint a zsidók – Közmagyar szerint mindkét csoportban vannak súlyos gyilkos-szívűek és kevésbé gyűlölködők, csak ugye a számarányok nagyon eltérők, több arab gyilkolna zsidót, mint ahány zsidó arabot…Aztán a somszédok hazahozták a színházból éjjel kocsin, ez is valami.
   
2003-04-29 14:06:00