Sisso: Háború, mint szexturizmus? (háborús trinapló 13.)
3

   
   Háborús és békebeli aggodalmak
   
   Hat ország tudósai, köztük Irak és az Egyesült Államok archeológusai, felhívást tettek közzé, kifejezve aggodalmukat, azért, mert „az emberiség egyedi kultúröröksége komoly veszélynek van kitéve”. A Science c. folyóiratban publikált nyilatkozat felhívja a figyelmet olyan "pótolhatatlan károk keletkezésének lehetőségére, amelyek nem csak az arab közösségnek, hanem az egész emberiségnek is súlyos veszteséget jelenthetnek".
   Ilyen szempontból még nem is tekintettem erre a háborúra. Miért jelentene veszteséget az emberiségnek, hogy ezerrel bombázzák a volt Mezopotámiát?
   
   Egy birodalom, amely sokadjára omlik össze. Láttunk már ilyet. Fejlett civilizációból padlóról indulni újra és ugrálni a romokon. A katonák megőrültek, vagy túlpörögtek a drogtól, de ma mutattak egyet, amelyik a tank tetején kiabált hülyeségeket, közben lőttek rá. „Mesüge stunde, mesüge tage, mesüge jahre”. Be akarta vetni kenderrel a Tigris folyót.
   Azért mégis csak furcsa ennek fényében, hogy az időszámításunk kezdetét megelőző négy évezred során itt születtek az emberiség legkorábbi civilizációi. Az Asszír Birodalom, és Babilon örökösei pedig frusztráltak, akárcsak a görögök, akiktől elvárják a turisták, hogy mutassanak fel valamit a klasszikus görög műveltségből, aztán kihoznak helyette egy sült polipot meg egy lefűrészelt csövű vadászpuskát. De nem diszkriminálom a mediterránokat és a közelkeletieket, mert minden családban előfordul az ilyen. Talán csak nekünk sikerült az egy helyben toporgás a honfoglalás óta. Bagdadban azért még munkál a birodalmi tudattalan, olyan, mint egy fordított Déva vára. Amit lebombáznak estére, azt felépítik reggelre. Aztán folytatják a napi rutint, járnak fodrászhoz, piacra, meg étterembe, maximum nem bélszínt rendelnek.
   
   Amerikának pedig csak annyi a baja, hogy, amit követel az már a fogantatása pillanatában sem volt az övé. Azért folytatja a napi rutint, bombáz, hadonász és így lehet, hogy megnyeri, de addigra már érdeklődés hiányában elmarad az ünneplés. Vagy az lesz, hogy az amerikai nép nagy hajókkal megindul Irak felé, hogy a szakadár tudósítók oldalára álljon, az Iraki menekültek meg elárasztják Amerikát és végbemegy egy gyors lakosságcsere. Akkor Huszinak nem lesz kin uralkodnia, Bushnak meg nem lesz kit hódítani küldenie. Vagy megsül mindenki és szomjan hal, mert rohamosan emelkedik a hőmérséklet a sivatagban, de lehet, hogy az új tüdőgyulladás vírus fogja elpusztítani a világ még nem háborúzó felét.
   Madonna állítólag készített egy videoklippet, amin kézigránát formájú öngyújtóval ad tüzet Bushnak. Nem fogják engedélyezni, hogy főműsoridőben menjen az biztos.
   
   Azért vagyok elfoglalva ilyen hülyeségekkel, mert ma csak rutinfeladatokat végeztem. Bank, villámértekezlet, telefonok és szerkesztés. A Tűsaroknak hamarosan meg kell jelennie, de nem állt össze még a tökéletes kép róla a fejemben. Ráadásul csupa jó, ötlet teli írás, sodró stílus híján. Valaki mentsen meg, de azonnal, vagy tanítson meg kommunikálni a nőkkel. Nem akarok a következő életemben megint strici lenni.
   
   Találtam ma egy cikket, ami arról szól, hány amerikai katonanőt erőszakolnak meg a seregben egy háború alatt, meg egyébként is. Elég elszomorítóak az adatok. Az ilyesmiről mindig eszembe jut, hogy alapvetően feminista attitűddel nézem a világot. Azért is, mert még engem is zavar ez a jelző. Meg az is eszembe jutott, hogy, ha a katona nők közül ennyit, akkor a civilekkel mi lehet a helyzet. A háború, mint szexturizmus? Észak-Korea meg mocorog.
   
   
 
2003-04-02 08:24:00