(Film)szemlére fel!
A 34. Magyar Filmszemlén 22 nagyjátékfilmért, 37 dokumentumfilmért valamint 21 kísérleti és kisjátékfilmért izgulhatunk január 28-tól. Úgy tetszik, a filmmustra helyszínei mostantól állandósulnak majd: a Mammut 2 Mozi és a Millenáris Park ideális a vetítésekhez. A szakmai belépőt nélkülözők az Uránia Moziban tekinthetik meg a versenyfilmeket.
Ismét elérkezett a tíz nap. Az a tíz nap, amikor a magyar filmgyártás legfrissebb alkotásainak versenye zajlik. A filmszemle.
A filmszemle, amely rendre akadályokkal küszködik: hol a helyszínekkel, hol az anyagiakkal. Idén az ünnepélyes nyitó- és záróeseményeknek, valamint a játékfilmek díszbemutatóinak a Millenáris Park Teátruma, a szakmai beszélgetéseknek a Fogadó ad otthont.
A szakma a Mammut 2 Multiplex Moziban kísérheti figyelemmel a vetítéseket, a nagyközönség pedig az Uránia Nemzeti Filmszínházban gyűlhet össze.

Az elő zsűri döntése alapján a nagyjátékfilmek kategóriájában versenybe száll például Bolla Bertold AMO mama öröksége című alkotása.
Emlékeznek a tavalyi szemlén vetített AMOék történetére? Nos, ez a film már csak a címében folytatás, teljesen új a sztori.
A kínálatban egy igazi romantikus betyártörténet is helyet kapott. A Sobri (fotó). Novák Emil filmje a valóságos, történelmileg hiteles Sobri történetét ötvözi a legendával. Sobri Jóska kalandjainak és szerelmének története mellett azonban az 1830-as évek korrajza is körvonalazódik. Ám a régi korokat idéző alkotások mellett, nagyon sok mozgókép a mai magyar világról ad képet.
Talán sokan emlékeznek még Liebe Attila történetére, aki Ózdon egy színjátszó kört vezetett fiataloknak, és a nagy tanítás közben megfojtotta növendékeit. Ez az eset ihlette Végh Zoltánt és Kálmánczhelyi Zoltánt, hogy filmre vigye a Libiomfit.
Libi bácsi az általa feldolgozott Micimackó című darabot szeretné színre vinni, de nem akárhogy.

Jelenet Fonyó Gergely Na végre, itt a nyár című filmjéből (Reviczky Gábor)
 

Sejthetjük, hogy a fim műfaja sem egyszerű: tragikomikus szoció- mese- musical.
Fonyó Gergely Na végre, itt a nyár, Gothár Péter Magyar szépség című produkciója mellett látható lesz a közelmúlt nagy történelmi szuperprodukciójaként ismert Bánk bán (fotó lent) is, melyet Káel Csaba rendezett.

Természetesen lesznek első filmesek is, mint például Fazekas Csaba, aki a Boldog születésnapot! című filmjében azzal foglalkozik, ami ma sok fiatalt érint.
Mit kezdjünk az életünkkel? A darab főszereplője 30. születésnapján döbben rá, hogy az életben nem tart ott, ahol tartania kellene. Ezért egy nap alatt szeretné mindezt bepótolni.

Idén több olyan alkotás is született, amelyben több rendező működött együtt.
Jancsó Miklós Kelj fel komám, ne aludjál! című versenyen kívül vetített művében Gothár Péter és maga Jancsó is szereplő. A Jött egy busz… című produkcióban a buszmegállóra kiélezett különféle történeteket láthatunk Mundroczó Kornéltól, Pálfi Györgytől, Bodó Viktortól, Török Ferenctől és Schilling Árpádtól.

A nagy generáció és a fiatalok mozgóképeiről Radnóti Sándor esztéta, Fekete Ibolya és Janisch Attila filmrendező, Kende János operatőr és Margittai Ági színésznő dönt majd.
A nem fikciós, dokumentumalkotásokat Dárday István rendező, Jankura Péter operatőr és Pritz Pál történész ítéli meg. A kísérleti- és kisjátékfilmek versenyében Tímár Péter és Fésős András filmrendező és Kövesdy Gábor kritikus ítélkezik.
Például Almási Tamás Az út vége című alkotásáról, Gyarmathy Lívia Táncrendje mellett Janisch Attila Bozsik Yvettről szóló mozgóképjét, vagy Szekeres Csaba Mami blue című dokumentumfilmjét is láthatjuk.
Az idei filmszemle támogatói között találjuk a Magyar Mozgókép Közalapítványt, a Nemzeti Kulturális Alapprogramot, és szerencsés fordulat, hogy idén a Szerencsejáték Rt. is beszállt a finanszírozásba.

[ Szilágyi Katalin ] 2003-01-27 13:16:00