Születésnapi levél - Nagy­­-Kálózy Eszternek
"Ami igazán fontos, az…/kis herceg/. A benső. Az ember. Az érzései. A vágyai. Az indulatai..."
(László Zsolttól)
„Annyira különös
Alig ismerjük egymást
vagy hát persze ismerjük egymást
A magunk módján
ismerjük mi egymást
jól
nem igaz”

/Jon Fosse: Őszi álom/

Hát, igen, ilyen a színpad. Katalizátor az ismerkedésben. De inkább a megismerésben! Mi, tulajdonképpen, régóta ismerjük /”alig”/ egymást. Talán már nem is emlékszel, még gimnazisták voltunk, amikor először találkoztunk vidéken, Nagykőrösön /?/, versenyen. Utána a főiskola. Szóra sem érdemes. Majd az első közös munka/hely/. Zömmel bukások. Ilyen formát futottunk. És…most…! /nem sok jóval kecsegtetjük egymást/ Mindegy.
Annyi mindent nem tudok rólad, ami nem is érdekes, igazából, de ami hozzátartozna a megismerkedés civil, civilizált, polgári szabályaihoz. De szerencsére színpadon állunk, ahol az ember előbb érzi meg a másik illatát, mint tudná a nevét. Előbb fogod meg a kezét, mint tudnád hány éves. Előbb öleled meg, mint lehetőséged lenne megkérdezni tőle az anyukája nevét, vagy előbb csókolod meg, mint megtudnád a születési helyét. Persze, ezek a lényeg szempontjából tökéletesen érdektelenek. Ami igazán fontos, az…/kis herceg/. A benső. Az ember. Az érzései. A vágyai. Az indulatai. A rejtőzködése, kitárulkozása, tehetsége, alkalmatlansága. Esendősége.

Nagy-Kálózy Eszter László Zsolt
 

Gondolkodtam, milyen jelzőt társíthatnék hozzád, ami, -talán-, valami lényegit ragadhatna meg. Ne tűnjön annak, mintha ez az eredmény szegényes szókincsemről tenne tanúbizonyságot, de ez jutott az eszembe: .
Magyar Értelmező Kéziszótár: -kívánalmainknak, ill. rendeltetésének, hivatásának megfelelő
-érvényes, használható
-alkalmas vmire
-kellemes, kedvünkre való
-megbízható, biztos
-jószívű, jóindulatú, gyengéd érzésű
-tisztelt, tiszteletre méltó
-jó ember, kiváló ember
/és én még az angol nyelvvel akartam példálózni: good-God, vagy a némettel: gut-Gott/
Ültünk a Bánk bán próbáin a színpad szélén és néztük, ahogy dolgozol és gyönyörködtünk!
Köszönöm.
AZ ISTEN ÉLTESSEN SOKÁIG, ESZTER!


László Zsolt

Nagy-Kálózy Eszter
1966. január 25. Színház- és Filmművészeti Főiskola 1988. 1986- Madách Színház, 1988- kaposvári Csiky Gergely Színház, 1990- Radnóti Színház, 1993- Művész Színház, Thália Színház, 1997- Kelemen László színkör, 1998- Új Színház. Veszprémi Tv találkozó legjobb női alakítás díja 1987; Jászai Mari-díj 1992; Sangthai: Nemzetközi Tv találkozó legjobb női alakítás díja; kritikusok díja és közönség díj 1992, Magyar művészetért díj 1993. Kelemen László-díj 1997. Az érzékeny nőiességű szerepektől a vad tréfákig mindenben kiváló.
Fontosabb szerepek: Szomory: Takáts Alice Takáts Alice, Gombrowicz: Yvonne, burgundi hercegnő Iza, Shakespeare: Othello Desdemona, Csehov: Cseresznyéskert Ánya; Sirály Nyina, Weöres: Holdbéli csónakos Pávaszem, Collodi: Pinokkió Kék tündér, Szphoklész: Oidipusz király Antigoné, Schiller: Ármány és szerelem Miller Lujza, Moliére: Képzelt beteg Béline, Füst Milán: Az árvák Anna, Goethe: Clavigo Marie Beaumarchais, Marivaux: Állhatatlan szeretők Flaminia, Brontë-Schwajda: Üvöltő szelek Catherine Linton, Hugo: A királyasszony lovagja Neuburgi Mária, Goldoni: Az hazug Beatrice, Fejes: Rozsdatemető Csele Juli, Moliére: Tartuffe Dorine, Claudel: Angyali üdvözlet Mara, Mrozek: Szerelem a Krímben Lili Koroljovna Szevetlova, Pinter: Hazatérés Ruth, Csehov: Jubileum Natalja Sztyepanova, Tatyána, Cervantes: Szószátyárok Donna Lorenza, Goldoni: Chioggiai csetepaté Lucietta. Filmek: Utolsó kézirat; Iskolakerülők; Eszterkönyv; Vigyázók; Székely kapu; A rózsa vére. Tv: Villámfénynél; Aranyidő; Csinszka; Édes Anna; Margarétás dal; Ha már itt a tél; Boldog ünnepeink; Bohémélet; Három boltoskisaszony; Itt a földön is; Hanna; A kert; szinkronszerepek, esztrádműsorok; Show-bálvány.

László Zsolt
Tanulmányok: 1984-1989: Színház- és Filmművészeti Főiskola Életút: 1989- Radnóti Színház, 1994-Új Színház, 1998-szabadúszó, 2002-Nemzeti Színház tagja
Főbb szerepek: Phileas Fogg (Nyolcvan nap alatt a föld körül) Füles (Milne: Micimackó) Vronszkij (Nagy A: Anna Karenina pályaudvar) Axel (Strindberg: Berta és Axel) Clavigo (Goethe: Clavigo) Homburg (Kleist: Homburg hercege) Don Carlos (Moliere: Don Juan) Lvov (Csehov: Ivanov) Hamlet (Shakespeare: Hamlet) Császár Pál (Molnár F.:Üvegcipő) Viktor (Fejes-Presser: Jó estét nyár…) Ottokár (Kleist: Schroffenstein család) Antonio (Shakespeare: A Velencei kalmár) Lopahin (Csehov: Cseresznyéskert) Biff (Miller: Az ügynök halála) Ferenc (Schiller: Haramiák) Harry (Shakespeare: IV. Henrik) Stanley (Williams: A vágy villamosa) Almaviva (Beaumarchais: Figaro házassága) Zsoltár (Sopsits-Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés) Macbeth (Shakespeare: Macbeth) Filmek és tv: Gaudiopolis; Az aranyműves boltja; Három nővér; Mandulák; Párduc és gödölye; Lement a hold; Ha már itt a tél; Csajok ; Köd ;Gyilkos kedv; Szamba; A császár; A rossz orvos; A napfény íze; Chacho rom; VII. Olivér Egyéb díjak, kitüntetések: 1995- Hecuba-díj 1999- Greguss-díj 2000- Gábor Miklós-díj 2002- POSZT: Legjobb férfi főszereplő Zeneszerzés: Edward Bond: Megváltás

2003-01-24 10:06:00