Könyvet karácsonyra!
Ismét elérkeztek az ünnepek, és ilyenkor mindig nagy gondot okoz az ajándékvásárlás. Egy dolognak feltehetően mindenki nagyon tud örülni. Egy szép kötésű, gyönyörű képekkel illusztrált album valóban szép meglepetés bárkinek. Az idei karácsonyi könyvvásárra közel félezer kiadvánnyal készültek a kiadók, így a szeretteket sok újdonsággal lehet meglepni.
Az éves könyvforgalom harmadát-negyedét általában a karácsonyi könyvvásár teszi ki, annak ellenére, hogy az éves könyvtermésnek mindössze öt százaléka kerül ilyenkor a boltokba, és az esztendő többi részében több könyvfesztivált is rendeznek hazánkban.
Hiába, ilyenkor megnő az ajándékozási kedv, ezzel együtt a forgalom. Az is megfigyelhető tendencia, hogy a kiadók általában év végére időzítik az igényes nyomdatechnikával készülő, gazdagon illusztrált albumokat, amelyek értékes ajándéknak számítanak.
Igaz, a könyvárak az elmúlt években az inflációt meghaladó mértékben nőttek, úgy tetszik, az emberek megbékéltek ezzel a ténnyel.

Ezúttal hatvan kiadó és húsz hirdető összesen 455 kiadvánnyal lepi meg az olvasóközönséget, akik átlagosan 3400 forintért vásárolhatnak könyveket. A mostani kínálat összértéke majdnem eléri a nyolcszázezer forintot.
Idén kicsit olcsóbban juthatunk könyvekhez, a legdrágább könyv ugyanis 15 ezer forintot ér a Park és a Mecénás Kiadó gondozásában, míg a legolcsóbb kötet a Püski Kiadó gondozásában jelent meg 480 forintért.

Idén az eladási sikerlista élére Kertész Imre került, amióta megkapta az irodalmi Nobel-díjat, de továbbra is töretlen sikernek örvendnek például a gyerek könyvek, közülük is a Harry Potter- kötetek.
Az idei kínálat nagy százalékát teszi ki egyébként a gyermek és ifjúsági irodalom, mintegy ötven kötet, így a karácsonyi kiadványok közül minden kilencedik a fiatal korosztálynak szól.
A legtöbb ifjúsági irodalommal a Móra Kiadó „rukkolt elő”.

Karácsonyra ajánljuk például a Magyar Könyvklub kiadásában megjelent Az elsők krónikája című kézikönyvet, amely a feltalálók és találmányok, úttörő vállalkozások és emberi vívmányok első pillanatait mutatják be. Szintén szép kötet az Osiris Kiadónál napvilágot látott Szent István és az államalapítás című könyv.
Érdekességnek számít Clair Vilmos Magyar párbaj című munkája, amely egyfajta párbajkódexnek tekinthető. Az Európa Kiadó karácsonyi meglepetései közül mit emelhetnénk ki, mint Kertész Imre életműsorozatát.

A művészetrajongók szintén megtalálhatják számításukat a vásáron, a Corvina Kiadón több művészeti albumot jelentetett meg, egyebek mellett Székely Bertalan munkásságáról, Az itáliai művészet nagymestereiről vagy Michelangelo világáról.
Természetesen a karácsonyi kínálatból a szépirodalom és a lektűr is egyaránt megtalálható.

[ Szilágyi Katalin ] 2002-12-18 00:41:00