Folytatódik a Rezonanciák
Az Ateliers Pro Arts (A.P.A.!) Kortárs Művészeti Központ Rezonanciák I-V. sorozatának következő bemutatkozó művésze a Blokk csoport egyik tagja, Katona Zoltán. Az Eötvös-ösztöndíjas és Derkovits-ösztöndíjas festő kiállítása mellett meg kell említenünk még egy eseményt: a közelmúltban ünnepélyes keretek között megnyílt a művészeti központ kortárs grafikai boltja, a Graphik-Art is.
Mint arról már a Terasz folyamatosan hírt adott, az A.P.A.! Kortárs Művészeti Központban egészen február 4-ig a központban dolgozó alkotók fedik fel munkásságukat.
Két sikeres kiállításon (Romvári Márton, Haász Katalin) túl immár a harmadikhoz érkeztünk el. Katona Zoltán munkáit december 13-tól 21-ig tekintheti meg a közönség.

A bagi születésű művész 1982-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán. 1990-től 1999-ig hét egyéni kiállításon mutatkozott be, 1987-től pedig csoportos kiállításokra is meghívták.

Tégely-sorozat
 
 

Munkái nagyon különbözőek, mert a képalkotás mindig újabb és újabb lehetőségeit kutatja. Szakított a stiláris reminiszcenciákkal, illetve a kép ikonként való felfogásával is.
Az új kép létrehozásából kis képből, kis motívumból indul ki. Ezt sokszorozza, ám nem a mintafestészet laza dekorativitása szerint.
Katona Zoltán a kép a hagyományos „kereteinek”, szabályainak széttörésével, mégis megőrizve a szerves, egységes képi létformát keresi helyét a festészetben. Festményein a természet, a város színei, sejtelmes természeti és városi fények elevenednek meg, amelyek voltaképpen mindannyiunk impressziói. Olyan teret nyit meg tehát, ahol szubjektív világa a nézőével közössé oldódik.
Sorozatai: Tégely-sorozat, Ember-rája, Közel és távol, ismertebb művei még: Hibernálva, Kék háttér előtt, Befelé fordulva.

Közel és távol sorozat
 
 

Miután Katona Zoltán festményein tűnődtünk, mindenképpen érdemes még elidőzni a művészeti központban, mert új grafikai boltjában megszemlélhetjük neves európai, magyar és tengerentúli kortárs alkotók színvonalas egyedi és sokszorosított grafikai munkáit, és elérhető áron akár meg is vásárolhatjuk.
A Graphik-Art-ban (fotó fent) a műalkotásokon kívül az A.P.A.! művészeti kiadványait is megtalálhatjuk. Gyűjtők és a művészetszerető közönség egyaránt megtalálhatja számítását a művészeti komplexumban.
[ Szilágyi Katalin ] 2002-12-13 00:00:00