Adventi készülődés a Néprajzi Múzeumban
A főváros egyik legpatinásabb múzeumában pezsgő, programokkal teli hónapok követik egymást. Számos tárlat, télhez kapcsolódó rendezvény, valamit a november 22-23-24-én tizedik alakommal megrendezett virágkötészeti verseny, kiállítás, bemutató és vásár várja a látogatókat.
A karácsony már a kertek alatt jár. Ezt bizonyítja a naptár lapja, a csillogó díszbe öltöztetett boltok, a kulturális intézmények rendezvényei és nem utolsó sorban lelkünk rezdülései, hiszen hamarosan vége a novembernek és a tél második hónapja már a szeretet ünnepének hava.
Készülődik a Néprajzi Múzeum is, kiállításaik nyitva tartását meghosszabbították, illetve idén 10. alkalommal rendezik meg az Advent 2002 névre keresztelt eseményt, ahol a virágkötő szakmát a művelőkkel és a nagyközönséggel kívánják megismertetni.
Szülők és gyerekek egyaránt betekintést nyerhetnek az idei trendbe, a divatszínekbe és újító ötletekbe. Lesz adventi virágkötészeti kiállítás, ahol az ország vezető virágkötőinek munkáival ismerkedhetnek meg, továbbá a természet kincseiből készült adventi koszorúkat, díszeket, térkompozíciókat kreálnak a jelenlévők. Az itt elkészült műremekeket, valamint iparművészeti tárgyakat vásárban bocsátják áruba készítőik.
A szervezők a kicsikre is gondoltak: kézműves játszóházak kaptak helyet az épület első emeletén, ahol ajándékokat, karácsonyi díszeket és virágokkal teli szappanokat készíthetnek.
Szabó János virágkötő Természetvonalak című önálló kiállítását pedig 22-től látható az aulában, melyet Biza Klára újságíró nyit meg 11 órakor.

Természetesen a múzeum jelenlegi tárlatai a rendezvény ideje alatt megtekinthetők. Meghosszabbították (február 16-ig) a Félre gatya, pendely – Látható és láthatatlan a népviseletben című kiállítást, amely a magyarság jellegzetes alsóneműit helyezte a fókuszba. November 24-ig látható a Mindenki egyforma, mindenki különböző tárlat, ahol a Föld lakosainak biológiai sokféleségét tárja fel. Január 19-ig tart nyitva a Kaméleon (fotó) című kiállítás, amely e különös, vadon élő, rejtőzködő életmódot folytató, emberre veszélytelen hüllőt mutatja be. A mitológiába sokszor felbukkanó állat számos alkalommal ihlette meg az alkotókat, a fekete-afrikai nép hitvilágát is. Diasorozatok, mítoszok hozzák emberközelbe a színét változtató hüllőt.
A Háztörténetek – Német sorsok a Duna mentén nevű tárlat 15 választott ház segítségével mutatja be a Duna mentén élő németek (dunai svábok) elmúlt kétszáz évének fontosabb eseményeit. Látható itt németországi, magyar (hartai, veszprémi, cikói, csávolyi), horvátországi, jugoszláviai és romániai sváb házak, amik jelenleg is lakottak. Mindegyik önálló története van, sok azonossággal és különbözőséggel. A tárlat február 25-ig tekinthető meg.

További rendezvények a Néprajzi Múzeumban:

November 22.
18.00 Az osztrák-magyar CIVIC EDUCATION című project honlapjának bemutatása (Mindenki egyforma, mindenki különböző)

November 22., 23., 24.
Advent 2002 10.00–18.00 Virágkötészeti kiállítás és bemutató. Adventi és karácsonyi ajándékok vására

November 24.
11.00 Andor Ilona Baráti Társaság Kodály Kórusa (KOTA hangverseny)

November 29.
Szövés, fonás
14.00–18.00 Kézműves játszóház

November 29.
18.00 Filmklub - Werner Herzog: Nosferatu, az éjszaka fantomja (Mindenki egyforma, mindenki különböző)

December 1.
11.00 Misztikus állatok. Előadó: Csányi Vilmos etológus (Kaméleon)

December 13.
18.00 Flimklub - Juraj Herz: Hullaégető (Kaméleon)

December 13., 14., 15.
Karácsony
10.00–18.00 Népszokás-bemutatók, vásár

December 15.
11.00 Budapesti Líra Énekkar (KOTA hangverseny)

December 21.
Betlehemezés 11.00–14.00 A XII. Nemzetközi Betlehemes Találkozó együttesei lépnek fel

2003. január 10.
18.00 Filmklub - Woody Allen: Zelig (Kaméleon)

Kapcsolódó cikkek:
Advent 2001
Adventi kalács
[ Moldován Mónika ] 2002-11-20 11:05:00