Tövishírek 2. - Hill Ferenc: Pénzt akarok! (Fallosz monológok)
Vagina fallosz nélkül mondd, mit ér? Nem is árválkodhatott sokáig magában egy bizonyos Eve Ensler kompilálta A Vagina Monológok a könyvpiacon (amely a Thália színház hasoncímű előadásával együtt gerjesztik egymás sikerét), mert egy bizonyos Hill Ferenc is megszimatolta a páratlan lehetőséget a nemi szervek megszólaltatásában, és előrukkolt a Fallosz monológokkal...
Hill Ferenc: Fallosz monológok
avagy magyar költők a szexuális mentálhigiénia szolgálatában

   Ki is ez a Hill Ferenc?

   Bizonyára egy méltán ismeretlen szociológia szakon két félévet végzett szexre szakosodott zsurnaliszta.
Mindazonáltal a belső lapon mégis az áll: Copyright Peer Krisztián.

Hill Ferenc a költészet szerelmese amúgy, hiszen a fejezetek elé egy-egy magyar költő versét biggyeszti. Így járt maga Peer Krisztián, Kemény István, Határ Győző, sőt, Karinthy Frigyes költői munkássága is villanófénybe kerül, hogy amikor beüt a "Kudarc" akkor "vihognak piszkos, szemtelen koboldok."

   Miféle könyv ez?
   

Hill Ferenc a társadalom minden szóba jöhető rétegéből válogatta össze interjúalanyait - szinte látom lelki szemeimmel, ahogyan táskamagnóval a vállán járja az országot - akik nyíltan beszéltek kedvencük viselt dolgairól, úgymint kezdetek, szüzesség elvesztése, ejaculatio praecox, önkielégítés (itt megidéztetik egy halhatatlan klasszikus, Dr Tóth Tihamér atya rejszolásellenes kirohanása, A tiszta férfiúság), impotencia és méretkérdés. Mégis az a benyomásom, hogy a kimerítő gyűjtőmunka internetes chatszobák anyagainak letöltésével és a határtalan fantázia bevonásával folyt a leghathatósabban.
 
  Milyen apropóból született ez a gyűjtemény?
 
  Minden jel arra utal, hogy financiálisból. Erre utal az a tény, hogy egy vécépapírra nyomtatott, puhafedeles, 140 oldalas fércmű esetében az 1990 Ft a költségek és a bolti ár közötti rés túlzó elméretezése. A hivatalos indoklás persze az, hogy itt most helyet kap a színtiszta igazság, végre pofájába kaphatja az olvasó mindazt a kisebbrendűségi érzést, bűntudatot, elégedetlenséget, kényszerképzetet, szégyellt és titkolt vágyat, amit a macsó beszédmód eddig takargatott.

   Hiánypótló a mű?

   A fallosz mindig hiánypótló, de talán ebben a műfajban kellemesebb olvasmány az Ifjúsági Magazinba Veres Pali bácsinak beküldött levelek. Ott kirajzolódik előttünk az aggodalmas kamaszarc. Itt talajtalanul röpködnek az "őszinte" vallomások, akárki mondhatja... A fikció kategóriájában viszont leborulok a műpina-építő kreatív kisgyerek - aki fogmosópohárból, vattából, folpackból testápoló felhasználásával készíti el első szexuális partnerét - figurájának megalkotója előtt. Kívánok neki hasonló örömöket, és a lottó eheti rekornyereményét. Minden megoldódna talán, és nem kellene ilyen könyveket fabrikálnia.
[ - sawas - ] 2002-11-15 23:14:00