„Szülőfalum, Pest”
Fesztbaum Béla színházi estje Molnár Ferenc írásai alapján a Rózsavölgyi Szalon Arts & Caféban.
 
Fesztbaum Béla nemcsak intellektuális színésznek, de rendezőnek is kitűnő, emellett az irodalom, a zene, a festészet is mindig magával ragadja. Manapság talán csak Bálint András, Gálffy László, Mácsai Pál, Őze Áron hasonló művészek.

Fesztbaum Béla 1997-ben a Színház- és Filmművészeti Főiskolán végzett színész szakon. 2009-ben a Pannon Egyetemen színháztudományból diplomázott, ezt fejelte meg 2016-ban a summa cum laude minősítésű doktori fokozattal. Hiánypótló disszertációját Ditrói Mórról, a Vígszínház első művészeti igazgatójáról írta. Pályafutását 2011-ben Jászai Mari-díjjal ismerték el.

„Dalok a Kispipából – Seress Rezső” című estje régóta megy az Óbudai Társaskörben, az előadás zenei anyaga megjelent lemezen a Rózsavölgyi Kiadó gondozásában. Kosztolányi-estje a Vígszínház házi színpadán ment nagy sikerrel. Molnár Ferenccel már korábban is foglalkozott: 2012-ben a „Monokli” ősbemutató volt a Pesti Színházban, a darabot Molnár jeleneteiből, novelláiból és tárcáiból állította össze, és ő is rendezte.
Molnár Ferencet („A Pál utcai fiúk”-on kívül) elsősorban briliáns vígjátékai, társasági darabjai alapján ismerjük, most viszont Fesztbaum Bélának köszönhetően az éles szemű publicistával találkozunk, aki újságcikkeiben tárja elénk a korabeli Budapest hétköznapjait, a tipikus kortársakat, az őket körülvevő társadalmi viszonyokat.

 
A Rózsavölgyi tenyérnyi színpadán Fesztbaum nemcsak színészként, hanem rendezőként is remekel. Káprázatosan ügyesen vált át a különböző karakterekre, öltözik át egyik pillanatról a másikra, halmozza a parádés rendezői ötleteket. Nemcsak játszik, hanem az elhangzó zenéket is ő szerezte – immár nem először. A közreműködő muzsikus kollégákkal (Termes Rita – zenekarvezető, zongora, Farkas Izsák – hegedű, Simkó-Várnagy Mihály – cselló) szórakoztató, egyszersmind elgondolkodtató estét szereznek a nézőknek.

[ Deák Attila ] 2016-12-05 14:59:00