Háni & Kriszta
2016. 05. 23. - 29. az Esélyegyenlőség Hete
A Békéscsabai Jókai Színházban fontosnak tartják, hogy a fogyatékossággal élők minden tekintetben azonos eséllyel látogathassák az intézményt; akadálymentes az épület, Braille-írással is tájékoztatják a nézőket, szervezett előadásokon a hallássérülteket jeltolmács, a látássérülteket narráció segíti. Az esélyegyenlőség fáradhatatlan harcosa Komáromi Anett (Háni) és Tarsoly Krisztina (Kriszta).
Komáromi Anett Tarsoly Krisztina
 
Esélyegyenlőség Hete 2016. 05. 23. - 29.

Az ma már nem szokatlan, hogy egy színházban jótékonysági estet rendeznek. Fellépnek az előadó-művészet különböző ágainak képviselői, a bevételt, pedig jótékonysági célra ajánlják fel. A Jókai Színház művészei más megoldást választottak. Tarsoly Krisztina és Komáromi Anett kezdeményezésére – és áldozatos, fáradhatatlan szervező munkája nyomán -, a Békés Megyei Szociális, Gyermekvédelmi, Rehabilitációs és Módszertani Központ, fogyatékossággal élő gyermekeivel és fiataljaival közösen léptek fel. Komáromi Anett – az est háziasszonya -, bevezetőjében elmondta:
”Tarsoly Krisztina kolléganőmmel, tíz évvel ezelőtt találkoztunk a sérült fiatalokkal, amikor elkezdtünk egymás életével megismerkedni és beszélgetni. Akkor még nem gondoltuk, hogy ilyen hosszú távú kapcsolat és ilyen mélységű barátság alakul ki közöttünk. Teltek, múltak a hónapok és mi egyre többször találkoztunk. A ma este az akkori találkozásnak és rengeteg ember szeretetének és nyitottságának, energiájának köszönhető. Egy egész estét betöltő rendezvényt álmodtunk meg, amelyet a művészek, és a valamilyen akadályozottsággal élő fiatalok közös előadása tesz különlegessé. A felkért művészek, együttesek – közel hetvenen – örömmel tettek eleget kérésünknek, így tudott megvalósulni a mai este.”

 
Mottó:

„Akármiben különbözünk is, közös bennünk,
hogy szeretni vágyunk, és
azt szeretnénk, hogy szeressenek.
Csupán az különít el egymástól,
ahogy megpróbáljuk megvalósítani.

(Fülöp József sérült fiatal)

Az „Angyalok szárnyalása” immár - hála Háni & Kriszta, mert mindenki csak így szólítja Őket – társadalmi eseménnyé vált a városban, sőt az utóbbi időben nyugodtan mondhatjuk, megye szerte. A fáradhatatlan szervezésnek köszönhetően, sokan támogatóivá váltak az eseménynek. A Jókai Színház szinte teljes társulatával a háttér dolgozókkal és infrastuktúrájával állt az ÜGY mellé. A Balassi Táncegyüttes vezetője, Mlinár Pál minden héten kijárt a gyerekekhez „táncoltatni” Őket, majd amikor az első előadás végén a nagy tánc végén összement a függöny, megszólalt egy cérnavékony hang „Palibácsi, ugye holnap is jössz!?” Palibácsi állt könnyekkel teli szemmel, kis szünet után: „Hát persze, hogy megyek!”
Az a különleges és egyedülálló az egész éven át tartó folyamatos felkészülésben, hogy a sérült fiatalok értelmes időtöltése, a gálaest - semmi mással nem helyettesíthető – tapsorkánja a jutalom. Természetesen nem elhanyagolható a bevétel és az egyre gyarapodó támogatói felajánlások sem.

 
Ezt a módszert tudományos szakemberek tanulmányozzák. Hiszen valaha az ilyen sérült embereket eldugták a nyilvánosság elől, emlékezzünk csak Benedek István Aranyketrec című művére. Ma, viszont kiderült, hogy egyre jobban terhelhetőek és fejlődőképesek, egyre többet tudnak tanulni. A két művésznő olyan magot vetett el, amely kezd kivirágozni!

 
Akadálymentes színház

A vakok és gyengén látók minden új bemutató előtt „színpad bejáráson” vesznek részt. Háni a színpadon ismerteti az aktuális előadást és a vendégek a díszlet elemeket, a kellékeket és a jelmezeket kézbe vehetik és letapogathatják. Az előcsarnokban pedig Braille-írás segítségével tájékozódhatnak a programokról és a szereposztásokról. Az előadást, pedig Háni „narrálásával” élvezhetik.
Kriszta, aki Bence fia születése miatt mostanában kevesebbet szerepel a színházban, jelenleg vendégként a Fővárosi Nagycirkusz műsorának háziasszonya, meghívta a békés-megyei vakok és gyengén látókat egy hasonló „Manézs” bejárásra.

 
A gálaest szervezése mellett, Háni néhány éve felvette a kapcsolatot a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségével (SINOSZ). Beiratkozott egy „jel-tolmács” tanfolyamra, amelyet sikeresen el is végzett, de – ahogy mondja - „csak társalgási szinten” bátorkodik alkalmazni. Az ott szövődött kapcsolatok eredményeként megszervezte, hogy a színház előadásait – szervezetten – megnéző hallássérültek „jelelt” produkciót láthassanak.
Legújabb ötletük: a hallássérült emberek jelentős része nagyon nehezen beszéli a magyar nyelvet, rendkívül csekély a szókincsük, mi lenne, ha indítanának egy színjátszó szakkört – ennek híre ment és a szegediek jelentkeztek, hogy ők is létrehoznának egyet -, a SINOSZ közreműködésével novella pályázatot indítottak. Országosan tizenhat pályamű érkezett be, ezeket a színház művészei nyáron a Szarvasi Vízi Színpadon fogják felolvasni és a SzíniTanház növendékei pedig megzenésítik az alkotásokat.

 
Az, már csak hab a tortán, hogy Hani számon tartja a társulat tagjainak születésnapját. Névleges összeget gyűjt össze és ebből ajándékot vesz, majd minden hónapban közösen megünnepelik a „hónap szülötte”-it.

Gobbi Hilda a magyar színjátszás nagyasszonya, aki színpadi tevékenységén túl végzett fáradságot nem ismerő áldozatos szervező munkát pályatársaiért és az elesetteket segítette. Méltán lehetne büszke fiatal színészkollégái, Komáromi Anett Tarsoly Krisztina és teljesítményére és kitüntetésre javasolná Őket.

[ Kadelka László ] 2016-05-22 20:40:00