A Kaszás Attila-díj jelöltje Tege Antal
Immár negyedik alkalommal jelölik a Kaszás Attila-díjra kollégái Tege Antalt a Jókai Színház művészét. A közönség és a társulat tagjai közt egyaránt népszerű színész, rendező, tanár, az Ádámok és Évák sorozat szervezője, Jótékonysági Gála Kara Tünde gyógyulásáért szervező-rendezője - egyszóval színházi mindenes.
 
Az előző szezonban a Koldus opera Peachum szerepében nyújtott alakítása meghozta számára - a művésztársai szavazata alapján - a Gálfy László Gyűrű-díjat és nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy az előadást meghívták a Pécsi Országos Színházi Találkozóra. Ebben az évben a POSzT Off programjába meghívást kapott az Aradi Kamaraszínház és a Jókai Színház koprodukciójában korábban bemutatott, sok fesztiválon szerepelt, a Thealter Nemzetközi Színházi Fesztiválon és a DráMA Fesztiválon hatalmas sikerrel játszott és díjat nyert Tündéri című minimál-szürreál musicalt.

Koldus opera
 
A most a végéhez közeledő évadban változatos szerepekben – vígjátékban, drámában - aratott sikert. A Vesztegzár a grandhotelben Elder felügyelő szerepében sajátos humorát csillogtatta, ami a Mezítláb a parkban rendezőjeként kamatozott, az előadás a nagy sikerre való tekintettel a következő évadban is műsoron marad. Drámai tehetségéről a Bánk bán Biberach alakításában győződhetett meg a közönség. Az évad utolsó bemutatója a Lila ákác, ebben Angelusz papa szerepét játssza.

Bánk bán
 
Megjelent a Jókai Színház 2016/2017 évadjának programja, amelyben színészként és rendezőként is komoly feladatok várják.
A színészi feladatok közül kiemelkedik Raymond Cousse Stratégia két sonkára (monodráma rokokó musicaloperett öt felvonásban). Az előadás rendezője Tapasztó Ernő az Aradi Kamaraszínház igazgatója, aki a békéscsabai szini iskolából indult, majd 2007-ben megalapította azt a színházat, amelyet igazgat.
A monodráma az azonos című regény első fejezete: a társadalmi szatíra lentről indul, az ól szintjéről, a disznó szemével láttatva az embert, nem éppen hízelgő véleménnyel.

Lila ákác
 
Rendezőként egy régi vágya teljesül. Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka az évadzáró előadás. Tege Antal különös tehetséggel rendezi a vígjátékokat, hite szerint a gondolkodva szórakoztatás, amely nem fordul át az öncélú szórakoztatásba, a színház legnemesebb feladata. Szereposztás még nem végleges, de ígérete szerint nagy meglepetés készül.

Lila ákác
 
Számos színházi feladata mellett nemcsak tanul a Károli Gáspár Református Egyetemen, hanem meghívott óraadóként tanít is az intézményben.
Egy sikerekben gazdag évadot követően a következő is nagyon ígéretesnek látszik.

A Kaszás Attila-díj méltó helyre kerülne!

[ kl ] 2016-05-11 00:23:00