Arnold Wesker – A konyha
A Magyar Színház 2015. október 2-án 19.00 órakor a Nagyszínpadon bemutatja, Arnold Wesker A konyha című művét Lőrinczy Attila fordításában, Tordy Géza a Nemzet színésze, és Eperjes Károly a Nemzet művésze közreműködésével. Díszlettervező Szabolcs János, jelmeztervező Kovács Yvette Alida, rendező Lengyel Ferenc. A szerző rangos kitüntetései közül lovagi címe (2006) a legjelentősebb.
 
Harminc ember összezárva egy étterem konyhájában. Szakácsok, cukrászok, pincérnők, séf, tulajdonos és takarító – harminc különböző sors, különböző származás, de egy cél mindenekfölött: hogy a vendég maradéktalanul elégedett legyen. Wesker konyhája úgy működik, mint egy laboratórium: kicsiben modellezi a társadalom működését, ahol mindig meglesznek a főnökök, mások pedig örök életükre beosztottak maradnak. Ám egy ilyen, hibátlannak és óramű pontosságúnak tűnő rendszerben elkerülhetetlenek az összetűzések. Hőseink hús-vér emberek, akik szeretnek és gyűlölnek, simogatnak és marnak, meghunyászkodnak és lázadnak, azaz olyanok, mint akármelyikünk: csupán próbálnak boldogok lenni.

Ebben a pattanásig feszült hangulatú világban nem lehet megjósolni, hogy mi fog történni: megtalálják-e egymást a szerelmesek, kibékülnek-e a vitatkozók, vagy egymás torkának ugrik mindenki. Ezért A konyha olyan, mint egy vérbeli krimitörténet.
Ugyanakkor A konyha ízig-vérig színházi darab is: pompás szerepeket kínál a társulat tagjainak, sőt, igazi bravúralakítások lehetőségét nyújtja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ARNOLD WESKER:

A KONYHA
színmű két részben, közjátékkal

Fordította: LŐRINCZY ATTILA

MAGI - JEGERCSIK CSABA
MAX - SZŰCS SÁNDOR
BERTHA - TÓTH ÉVA
FRANK - HUNYADKÜRTI ISTVÁN m.v. Jászai Mari-díjas
ALFREDO - TAHI JÓZSEF
HANS - PAVLETITS BÉLA
PETER - TAKÁCS GÉZA
KEVIN - GÉMES ANTOS
GASTON - KÁLID ARTÚR
MICHAEL - TÓTH SÁNDOR
NICHOLAS - ÁGOSTON PÉTER
PAUL - FILLÁR ISTVÁN Jászai Mari-díjas
RAYMONDO - RANCSÓ DEZSŐ
CHEF - YU DEBIN
MARANGO - EPERJES KÁROLY Jászai Mari- és Kossuth díjas, a Nemzet művésze
ANNE - BENKŐ NÓRA
DIMITRI - HORVÁTH ILLÉS
FŐPINCÉR - SZATMÁRI ATTILA
CSAVARGÓ - TORDY GÉZA Jászai Mari- és Kossuth díjas, kiváló Művész, Érdemes Művész, a Nemzet színésze
MANGOLIS - SZŐKE RICHÁRD a.n.
MONIQUE - BALSAI MÓNI Jászai Mari- díjas
MOLLY - FIGECZKI VANDA a.n.
VIOLET - BEDE-FAZEKAS ANNA
WINNIE - KADLÓT ZSÓFIA a.n.
HETTIE - SCHMIDT SÁRA a.n.
GWEN - KISS ANNA LAURA a.n.
DAPHNE - GÁSPÁR KATA
CYNTHIA - M. SIMON ANDREA m.v.
BETTY - TÓTH ZSUZSANNA a.n.
JACKIE - FARKAS NÓRA a.n.

Díszlet: SZABOLCS JÁNOS
Jelmez: KOVÁCS YVETTE ALIDA
Mozgás: GYENES ILDIKÓ
Zene: VECSEI LÁSZLÓ
Dramaturg: DERES PÉTER
Videó látvány: TÖRÖK MARCELL
Súgó: DEME ZSÓFIA
Ügyelő: CSEPELI SÁNDOR
Audionarrátor: TÓTH CECÍLIA
Rendezőasszisztens: HŰBÉR TÜNDE
RENDEZŐ: LENGYEL FERENC m.v. Jászai Mari- díjas

Bemutató előadás: 2015. október 2. 19.00 Nagyszínpad

Sir Arnold Wesker (1932-), mind a mai napig az egyik legtöbbet játszott angol drámaíró, London Stepney kerületében született. Orosz-zsidó származású apja szabóként, magyar felmenőkkel is rendelkező anyja szakácsként dolgozott. A második világháborút szülővárosában élte át, 1948-ban azonban abbahagyta az iskolát, és számtalan különböző állást vállalt, így volt konyhai kisegítő és cukrász is – s ezeket a tapasztalatait kiválóan be tudta építeni A konyha című darabjába. 1950-ben besorozták a Royal Air Force, azaz a Királyi Légierő kötelékébe, de az ’50-es évektől már tudatosan készült az írói pályára; ösztöndíjakra pályázott és egyre több helyen jelentek meg írásai, melyek között nemcsak drámákat, hanem újságcikkeket, esszéket, sőt, később novellákat és verseket is találunk.

Első, ’50-es évek végén írt színművei (Chicken Soup with Barley; Roots; I’m Talking About Jerusalem) egy trilógia részei, és Wesker már ezekben kidolgozza az ún. „kitchen sink”, azaz kb. „konyhai mosogató”-dráma alapelveit. A különleges műfaj fő jellemzője a már-már tökéletes pontosság, valósághűség a tárgyi világ és a történet körülményeinek leírásában. Wesker színpadi hősei úgy dolgoznak-közlekednek a világban, mint bármely hétköznapi ember: a jól ismert tárgyakat használják, az aktuális társadalmi és magánéleti problémákról diskurálnak, azaz egész életüket úgy rendezik be, mint bármelyik ’50-60-as évekbeli, többnyire alsó középosztálybeli, keményen dolgozó Englishman. Ehhez a valósághűséghez nemcsak élettapasztalat és személyes érintettség, de jókora bátorság is szükséges – Wesker és nemzedéktársai (az ún. „dühös fiatalok”) ugyanis vállalják, hogy kendőzetlen szókimondással a lehető legmélyebbre hatolnak a társadalmi jelenségek vizsgálatában, s így azzal is számolnak, hogy műveik megosztják majd a közönséget.

 
Így történt ez Wesker leghíresebb darabjával, az 1959-ben bemutatott A konyhával is, amelyet hol felháborodva, hol rajongással fogadott a publikum, ám azt mindenki feltétel nélkül elismerte, hogy valami nagyon fontos és maradandó született az angol- és egyetemes színháztörténetben, Weskernek pedig a legnagyobb drámaírók közt a helye. A konyhát azóta is sikerrel játsszák világszerte, s a magyar közönség is több előadásban láthatta már.

Wesker a fent említett darabokkal együtt mintegy 50 színpadi művet jegyez, de verses- és novelláskötetek, tanulmányok és gyerekkönyvek is köthetők a nevéhez. Több tekintélyes művészeti intézmény, akadémia és alapítvány választotta tagjai közé, rangos kitüntetései közül pedig talán lovagi címe (2006) a legjelentősebb.

Forrás: Magyar Színház

2015-10-01 06:10:00