Örökség és újítás
Kortárs magyar kézműves remekek a Várkert Bazárban
Az „Örökség és újítás – Kortárs magyar kézműves remekek” elnevezésű kiállítást augusztus 20-án Gyutai Csaba, a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, dr. Nagy Gábor Tamás, a Budavári Önkormányzat polgármestere, és dr. Fülemile Ágnes, a kiállítás kurátora nyitja meg a Várkert Bazár Testőrpalotájában.
A kiállított kézműves munkákat – a Várkert Bazár felkérésére – a NESZ Szakmai Bizottságai és a kiállítás kurátora válogatták a több mint négyezer tagot számláló szövetség legkiválóbb mestereinek alkotásaiból. A kiállításra került darabok jól reprezentálják a mozgalom alkotói közösségének műfaji, technikai és koncepcionális sokszínűségét, mely komoly szakmai felkészültséggel és elmélyült néprajzi ismeretekkel felvértezve ötvözi a tradicionális stílusok, technikák és motívumok széles palettáját az egyéni hangvétel megtalálására törekvő bátor, kísérletező hozzáállással.

 
Hagyománytisztelet, tudás, megújulás: kulcsszavak, amelyek találóan jellemzik a mai magyar kézműves-mozgalmat, melynek országos ernyőszervezete a Népművészeti Egyesületek Szövetsége. A kiállított műremekek igényessége és harmóniája ráirányítja a figyelmet a hagyományos tárgyi világ időtálló esztétikumára. Az alkotásokon érezhető a munkára fordított idő, az elődök tudásának és természetes szépérzékének öröksége, ugyanakkor az alkotó egyéni elképzelése által formát öltő hagyomány megújulása is.

A tárlat augusztus 20. és november 22. között tekinthető meg, hétfő kivételével minden nap 10.00 és 18.00 óra között.

2015-08-17 08:50:00