Jászai Mari 165 éve született
Jászai Mari (születéskori neve: Krippel Mária, a szül. anyakönyv szerint Kripl Maria Anna ) (Ászár, 1850. február 24.– Budapest, Krisztinaváros, 1926. október 5.]) a Nemzeti Színház nagyasszonya, az egyik legnagyobb magyar tragika. A Vörösmarty Színház Jászai Mari-díjas művészei, Varga Mária és Hirtling István olvastak fel ma délután Ászáron, Jászai Mari szülőházánál.
Édesapja Krippel József ácsmester, édesanyja Keszey Julianna. Már 10 évesen pesztonkaként dolgozott, majd szolgáló lett Bécsben és Budapesten, markotányosnő a königgrätzi csatában. Eredeti nevét annyira nem szerette, hogy még a születési anyakönyvi kivonatból is kiégette a Krippelt (a német szó jelentése beteg, kissé lesajnáló értelemben). 1866-ban, tizenhat évesen Hubay Gusztáv társulata után szökött Székesfehérvárra, és statisztálni kezdett. 1867-ben márBudán játszott, 1869-ben a kolozsvári színházhoz szegődött.

Jászai Mari (1850-1926) 32 éves korában Bánk Bán - Gertrudis
 
Budai tartózkodása alatt ismerkedett meg első férjével, Kassai Vidor komikussal, akitől két év házasság után vált el. 1872-ben lett tagja a budapesti Nemzeti Színháznak, melyhez haláláig hűséges maradt (egy évre, 1900-ban a Vígszínházba szerződött),1901-től a Nemzeti örökös tagja. Bemutatkozó előadásában Bánk Bán Gertrudisát játszotta. 1893-tól egy évig a Színművészeti Akadémián tanított. Férfifalónak tartották, bár saját szavai szerint kapcsolatait mélyen átélte. Válása után többé nem ment férjhez.

 
Őstehetség volt, ismereteit folyamatos tanulással mélyítette. Mindenekelőtt tragikus sorsú szerepekben tündökölt, Shakespeare nőalakjait, Antigonét, Jokasztét és Élektrát,Kleopátrát, Margit királynét, Lady Macbethet, Volumniát, Gonerilt, Konstanciát, a Rómeó és Júliában a dajkát és Capuletnét formálta meg kiemelkedő tehetséggel. Utolsó szerepe Gloucester özvegye volt a III. Richárdban. Tehetségesen és szívesen szavaltaPetőfi Sándor verseit – például munkásoknak szervezett előadóesteken. Fordított is:Ibsen John Gabriel Borkmann című művét Jászai fordításában mutatta be a Nemzeti Színház. Összesen mintegy 300 szerepet játszott. 1926-os halála után nyilvánosságra került naplója, jegyzetei színháztörténeti szempontból is értékesek az utókor számára.

Magyar utca 34. sz. - Színészotthon
 
Már életében, 1922-ben emléktáblát helyeztek el ászári szülőházán, ami napjainkban emlékháznak van berendezve.[3] Róla nevezték el a tatabányai Jászai Mari Színházat. Nevét ezenkívül Budapesten közterület viseli (tér az V. és a XIII. kerületben). A Vénuszon egy krátert neveztek el róla. Az ő nevét viseli egy rangos színművészeti kitüntetés is, a Jászai Mari-díj. Budapest V. kerületében a Magyar utca 34. sz. alatti Színészotthont róla nevezték el, domborművel díszített emléktábla őrzi emlékezetét.

(Forrás:wikipédia)

Vörösmarty Színház művészei
 
Jászai-díjasok Jászai szülőházában

Február 24-én leghíresebb szülöttét, Jászai Marit ünnepli Ászár község: mint ahogyan minden évben, idén is megemlékezést tartottak a színésznő szülőházánál. A rendezvényen a Vörösmarty Színházat dr. Szikora János igazgató, valamint két Jászai Mari-díjas művész, Varga Mária és Hirtling István képviselte. Művészeink Jászai Mari emlékirataiból olvastak fel. „Az én életemet a színházi életem tette ki. A színház volt az életem célja, csak azért éltem, amire a színpadnak szüksége volt: a tanulásért. Csak színész voltam. Én senki sem voltam. Ezért tudtam mindenki lenni a színpadon” – írja a nagy tragika, aki székesfehérvári pályafutását is feleleveníti emlékirataiban. Jászai Mari tizenhat évesen Hubay Gusztáv társulata után szökött Székesfehérvárra, ahol először lépett színpadra.
„Székesfehérvárott legelőszőr A peleskei nótáriusban statisztáltam. Ó, de csodálatos érzés volt: úgy éreztem, hogy mindenki engem néz, ott hátul, ahová elbújtam.” – írja Jászai Mari.
A megemlékezésen a Varga Mária, Hirtling István és Szikora János is ellátta kézjegyével a Jászai-díjasok falát.

[ kl ] 2015-02-24 17:20:00