A magyar kultúra napján – Meghirdették a jubileumi Versünnep Fesztivált
Ebben az évben; 225 éves a magyar nyelvű színjátszás, 100 éve született Gáti József, aki színészgenerációk meghatározó beszédtanára volt, 150 éves a SZFE, 110 éve született József Attila, 115 éve született Márai Sándor, az évfordulókra tekintettel a Versünnep Alapítvány, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Bánffy György Kulturális Szalon, meghirdeti a jubileumi -10.- Versünnep Fesztivált.
 
„Mi szép, mi szép, mi szép
A mi föladatunk!
Legyünk büszkék reá,
Hogy színészek vagyunk. .”

/ Petőfi Sándor: Színészdal/

A Versünnep Alapítvány, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Bánffy György Kulturális Szalon, csütörtökön Székesfehérváron, a magyar kultúra napi rendezvényen meghirdette a jubileumi -10.- Versünnep Fesztivált.
Kolti Helga az alapítvány elnöke az évfordulókra utalva hangsúlyozta, hogy nemcsak a versírók, hanem a versmondást oktató Gáti József és az intézmény amelyben oktatott szintén jubilál. Bár, a 150 éves Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) honlapján pont olyan kitűnő művésztanárok – akik maguk is kiváló versmondók voltak -, mint például Básti Lajos, Gáti József, Sulyok Mária nem szerepelnek.

Fővédnökök: Balog Zoltán EEM miniszter, Szász Jenő a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke

Védnökök: Magyar Művészeti Akadémia, Magyar Írószövetség, Nemzeti Színház, Színház-és Filmművészeti Egyetem.

Zsűri elnöke: Cserhalmi György a Nemzet Színésze, Kossuth- és Balázs Béla díjas, Érdemes művész

Cserhalmi György a Nemzet Színésze egy interjúban így nyilatkozik:

(…)A tanárok közül kikre emlékszik vissza szívesen?

(…)…”fontos ember a Színművészetiről Gáti József, aki a beszédtanárunk volt. Megtanított bennünket tanulni, ráadásul még ízlést is adott, és fontos – nyomdafestéket nem tűrő – megállapításai voltak várható jövőnket nézve. Mind bejöttek! Gáti egész élete példabeszéd volt. Hátborzongató volt látni, hogy azt a szakmai és művészi magabiztosságot, amivel órán olyan magával ragadóan tudott egy-egy verset elmondani, a színpadon elveszítette. Soha nem volt azon a helyen, ahová ő képzelte magát, és joggal nem volt ott. Mi pedig napról napra láttuk az ő e körüli szomorú, de méltósággal viselt háborúját – önmagával. Ezt persze nem fogalmaztuk meg így akkoriban, de aki figyelt, feltette magában a kérdést: mi hát a tehetség?”(…)
Forrás:nemzetiszinhaz.hu (Kornya István)

 
10 éves a VERSÜNNEP FESZTIVÁL

225 éves a magyar nyelvű színjátszás

100 éve született Gáti József, aki színészgenerációk meghatározó beszédtanára volt

150 éves a SZFE

110 éve született József Attila

115 éve született Márai Sándor

A Versünnep Alapítvány, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Bánffy György Kulturális Szalon meghirdeti a

VERSÜNNEP 2015
jubileumi fesztivált

Kategóriák:

1. Vers – és prózamondás Énekelt vers, versmegzenésítés

2. A nevezéseket beadhatják:

színművészek és előadóművészek, hivatásos zeneszerzők (komoly zenében felsőfokú végzettséggel, könnyű zenében szakirányú végzettséggel), valamint hivatásos hangszeres és énekes előadóművészek, zenekarok,

 művészeti egyetemek valamint szakirányú közép-és felsőoktatási és könnyűzenei képző intézmények hallgatói.

 Egy nevező több kategóriában is jelentkezhet.

Részletes kiírás:

Az 1. kategóriában három mű nevezhető, amely lehet vers, próza, publicisztika.

A nevezett művek közül:

 egy, József Attila által írt mű,
 egy, Márai Sándor alkotás
egy kortárs magyar költő, illetve író verse vagy prózai műve

A nevezett művek nem haladhatják meg egyenként az öt perc mondási időt.

A választott művek szövegét kérjük a nevezéshez mellékelni!

Azok jelentkezését várjuk,

 akik hazánkban, vagy határon túl élő, hivatalos minősítéssel rendelkező színművészek vagy előadóművészek (a nevezéshez kérjük csatolni a végzettséget igazoló hivatalos okirat másolatát), aki hazai és határon túli Színművészeti Főiskola vagy Egyetem hallgatója, továbbá hivatalosan bejegyzett művészeti intézmény (akadémia, stúdió, tanoda stb.) színész hallgatója. A nevezéshez kérjük mellékelni az érintett intézmény hivatalos igazolását.

 A 2. kategóriában kettő művel lehet nevezni, komoly vagy könnyűzenei stílusokban.

 József Attila, vagy Márai Sándor alkotásának megzenésített változata, kortárs magyar költő, író művének megzenésített változata.

 A versmegzenésítéseket (önálló zenei kompozíciókat), illetve már megkomponált versmegzenésítések előadóit várjuk. Nevezhetnek zeneszerzők önállóan (ez esetben előadót is kell hozniuk magukkal a versenyre), valamint előadókkal közösen, de saját előadással is. A műveknek a versenyen élő előadásban el kell hangozniuk, kottát nem fogadunk el. Előadóművészek (szóló ének, ének- bármilyen összeállítású kísérettel, vagy együttes, kórus) is jelentkezhetnek saját, vagy más szerzők által komponált versmegzenésítéssel. A versenyre minimum 5, maximum 10 perces műsorral lehet nevezni, a megadott időhatárokon belül tetszőleges számú versmegzenésítéssel. A zsűri zeneszerzői és előadói díjakat is odaítélhet.

A nevezéskor kérjük a megkomponált művek szövegét, időtartamát elküldeni, valamint a produkció előadóit is feltüntetni. Az előadóktól szintén kérjük az énekelt vers szövegét, időtartamát, és a zeneszerző nevét megjelölni.

A jelentkezéskor kérjük, hogy végzettségét, vagy jelenlegi tanulmányainak igazoló okiratát mellékelje. (Együttesek részéről 1 hivatásos igazolást kérünk.)

Jelentkezési határidő: 2015. február 22. vasárnap, 24.00 óra.
A jelentkezéseket az alábbi címre várjuk:

VERSÜNNEP ALAPÍTVÁNY
1088 Budapest
Mikszáth Kálmán tér 1.
vagy
versunnep@gmail.com

Információt a versunnep@gmail.com, címen kérhetnek az érdeklődők. Kapcsolattartásra használható a facebook.com/versunnep oldal is.

Az elődöntőkre 2015. márciusában kerül sor, különböző magyarországi és határon túli helyszíneken. A részletekről a jelentkezések regisztrálása után értesítjük az érintetteket.
a döntőt 2015. április 11-én rendezzük, a Nemzeti Színházban.

DÍJAK

Minden kategóriában több, nagy értékű pénzjutalom, képzőművészeti alkotás és ajándéktárgy kerül odaítélésre.

FELHÍVÁS ISKOLÁK, CIVIL SZERVEZETEK RÉSZÉRE

A fesztivál hivatalos programjához az év folyamán bármikor kapcsolódhat bármely hazai és határon túl működő iskola vagy civil szervezet, oly módon, hogy vállalja egy amatőr versmondó verseny megrendezését a kiírásban szereplő témaköröknek megfelelően. A szervezők biztosítják egy szakember delegálását az adott zsűribe. A verseny időpontját minden intézmény maga határozhatja meg. A versenyek nyertesei közül, a zsűri döntése alapján, az arra kiválasztottaknak lehetőséget kínálunk produkciójuk előadására, versenyen kívül, a hivatásos fordulók valamelyikén.

Ehhez szintén szükséges a nevezés elküldése, a versunnep@gmail.com címre. A nevezésnek a tartalmaznia kell a jelentkező adatait, továbbá, hogy mikor, hol, és milyen korosztályban kívánja a versenyt megrendezni.

A fesztiválra jelentkező résztvevők nyertesei részvételével 2015 májusában nagyszabású seregszemlét rendezünk, Budapesten.

A változtatás jogát fenntartjuk.

2015-01-23 06:58:00