Szalay Zoltán - Visszanéző
Szeretettel várják Önöket, Szalay Zoltán VISSZANÉZŐ című fotókiállításának megnyitójára 2014. szeptember 4., csütörtök, 17.30 óra Cultiris Galériába, Örkény István Könyvesbolt (1137 Budapest, Szent István krt. 26.). A kiállítást Papp Gábor, a BBC History magazin főszerkesztője nyitja meg.
L.Á. - K.L.
 
A fotó a pillanat művészete. A pillanaté, amelyben akár egy egész élet, egy alkotó ember kiteljesedése, a rombolás, a teremtés, vagy akár egy történelmi korszak tükröződhet. A pillanaté, amely tegnapra már a múltba vész, de a fotó által megidézhető, visszanézhető. A pillanatoknak persze önálló történetük van, amelyet teljességében és mélységében csak az ismer, aki örökkévalóvá tette azt a pillanatot.
Szalay Zoltán kamaratárlatán, a történelmi múltban készített, többnyire ismert és híressé vált fotói láthatók.

Bontják a Nemzeti Színház Blaha Lujza téri épületét (1965)
 
Gobbi Hilda Kossuth-díjas színművész (1965)
 
Déry Tibor Kossuth- és Baumgartner díjas író (1981)
 
Szabó Piroska festőművész 1981
 
A "Szabó család" 100. adásakor (1960)
 
Fájó visszanézés, különösen azoknak, akik a képeken szereplőkkel személyes kapcsolatban lehettek. A Nemzeti Színház Blaha Lujza téri épületében 50 éve ment le utoljára a függöny, hogy a következő évben lebontsák.
Gobbi Hilda képét társítani a lerombolt színház mellé nagyszerű megoldás!
Kevesen tudják, hogy Gobbi az épület bontásából „kimenekített” néhány ajtót és beépítette az épülő Visegrád melletti nyaralójába, amelyet végrendeletében a Nemzeti Színházra hagyott. A bejárati ajtó az egykori „színészbejáró” lett. Miután abban az időben haragudott Major Tamásra, ezért az ő egykori igazgatói szobájának ajtaja lett a WC bejárata.

A tárlat 2014. szeptember 4. - október 18. között látható.

2014-08-29 10:39:00