Philippa Gregory - A Sötétség Rendje
Cartaphilus Könyvkiadó, 2014.
A romantikus történelmi regényeiről ismert angol szerző, Philippa Gregory újabb remekét ajánljuk figyelmükbe. A Sötétség Rendje című kötet a szerző ifjúsági regény-sorozatának első része, mely a középkori Itáliában játszódik.
 
1453, Róma. A fiatal papnövendéket, Lucát eretnekséggel vádolja az inkvizíció, amiért útmutatás nélkül olvasta a Bibliát, tiltott könyvekből tanult. Ráadásul születésének körülményeiről is furcsaságokat pletykálnak. Csak úgy úszhatja meg a vádemelést, ha csatlakozik a pápa alá tartozó titkos rendhez, amely a sötétség és a félelem titkait kutatja.
Első küldetése a Lucretili-apátságba vezeti Lucát, ahol rémisztően furcsa dolgok történnek, amióta az ifjú apátnő, Isolde vette át a zárda vezetését. Az apácákat rémálmok és tévképzetek gyötrik, némelyiken megjelennek Krisztus sebei. Amikor az egyikük váratlanul és különös körülmények között meghal, a koporsója fölött összecsapnak az indulatok. A bizonyítékok minden kétséget kizáróan egyvalaki ellen szólnak - de vajon megbízhatóak-e?

Philippa Gregory
Kenyában született angol neves történészként kezdett történelmi regények írásába.
Nemzetközileg ismertté és rendkívül népszerűvé 2001-ben megjelent regényének, "A másik Boleyn lány"-nak köszönhetően vált, mely elnyerte az Év romantikus regénye díjat, és sok millió példányban kelt el szerte a világon.

Tudományos fokozatát 18. századi angol irodalomból szerezte, ám legtöbb regénye a középkori Angliában játszódik. Hirtelen megváltozott az érdeklődési köre? Mitől?

Írói pályám elején három regényt is írtam, amelyek a 18. században játszódnak, de aztán rátaláltam Anne Boleyn nővérének alakjára, Mary Boleynre, és vele a Tudor-kor udvari világára, ami magával ragadott. Ez vezetett vissza az időben elődeik, a Plantagenetek korába, és sokáig lehorgonyoztam a középkori Angliában.

Új regényében, A Sötétség Rendjében megváltoztatta a cselekmény helyszínét: ezúttal a reneszánsz Itáliában járunk. Mi inspirálta ezt a változást?

Nagyon érdekesnek tartottam azt, hogy akkoriban az európai emberek szilárdan hitték, ha a törökök beveszik Konstantinápolyt, akkor vége a világnak. A történetem középpontjába egy reneszánsz fiatalembert helyeztem, aki egy szerzetesrendi vizsgálat vezetőjeként a közelgő világvége jeleit kutatja. A vizsgálódás egész Európára kiterjed, így hősünk eljut majd a keresztény világ határára, ahol a hódító Oszmán Birodalommal folynak a harcok.

Manapság egyre több a könyvsorozat, kedvelt forma a trilógia is. A sorozatírás természetesen jövő írói igény, a téma kényszeríti ki, vagy inkább tudatosan felépített marketingfogás?

Számomra sokkal inkább természetesen következik az alapanyag gazdagságából. Elképzelhetetlen, hogy tudatosan több kötetet akarnék írni, ha nem vagyok biztos abban, hogy elegendő elmesélendő történetem és izgalmas figurám van. Ha viszont ez a helyzet, akkor még hosszú évekig szívesen elidőzöm velük.

Ennek a sorozatnak a nyelvezete is más, mint az előző köteteké. Könyvének közönsége ezúttal a fiatal felnőtt korosztály. Miért?

Egy ideje rájöttem, hogy korábbi regényeimnek sok fiatal olvasójuk van, akik szívesen olvasnának fordulatos és romantikusabb történeteket. Ezenkívül a Tudor-regények hősei történelmi alakok, ahol ragaszkodni kell a történelmi hűséghez, én pedig szerettem volna teljesen fiktív karaktereket helyezni a regény középpontjába. Roppant üdítő volt figurákat és eseményeket is kitalálni úgy, hogy nem kell szorosan követnem a történelmi tényeket. Igazi írói vakáció volt, kirándulás a tudományos világból.

(Merényi Ágnes)

2014-07-16 05:20:00