Elhunyt Fekete Tibor színművész
87 esztendős korában elhunyt „mindenki Tibi bácsija”, Fekete Tibor színművész, Jászai Mari díjas, Érdemes és kiváló művész, a kecskeméti Katona József Színház örökös tagja, számos színházi előadás és film főszereplője. Búcsúztatására a Katona József színház aulájában kerül majd sor, a megemlékezés időpontját később közöljük. Emlékét mindörökre megőrizzük.
Fekete Tibor (1927. – 2014.)

Zenthe Ferenc városában, Salgótarjánban született, akivel jó barátok voltak. Nyolc éves korában költöztek Rákospalotára, A Tavasz moziban vizet, cukorkát és perecet árult. Később lakatosnak tanult, dolgozott a Hirmann Ferenc Fémárugyárban majd az Acélöntő és Csőgyárban is. Az első egy mondatos szerepeket a József Attila Színházbankapta. Kiss Manyi és Greguss Zoltán ajánlására került Rózsahegyi Kálmán színi-iskolájába, ahol a mester ösztöndíjasként tanította. Az 1952-as vizsgaelőadását látva a Faluszínház két vezetője Both Béla és Mátrai József szerződtette. 1957 és 1958 között a Kecskeméti Katona József Színház tagja volt. Győri és Békéscsabai kitérők után ide többször visszatért.
Vendégszerepelt Nyiregyházán, Veszprémben és többször a Vígszínházban is. Több alkalommal várták szerződéssel a fővárosban, azonban a szerepek vidéken tartották. Szerepelt filmekben és televíziós produkciókban is. Erkel Ferenc két operájának televíziós változatában is jelentős szerepet osztottak rá.

1989 és 1994 között tagja volt az Aase-díj kuratóriumának.

Elismerései:
Jászai Mari-díj (1965)
Érdemes művész (1982)
Kiváló művész (1989)
Aase-díjas (2000)
A Kecskeméti Katona József Színház Örökös tagja

2014-04-24 14:04:00