Németh Sára és Erdős János kiállítása
Németh Sára és Erdős János kiállítása, 2014. március 24-én 18 óra, megnyitja Angyal Mária művészettörténész. Közreműködik: Dr. Várkuti Boglárka fuvola, Képíró László ütős, Percsi Zoltán, Képíró Gáspár, Képíró Miklós gitár. Helyszín: Budapest, Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény, Kortárs Képzőművészeti Galériája Ráday u. 18. Látogatható 2014. április 8-ig.
 
 
Németh Sára szakmai pályáját meghatározó állandók és jelentős változók „gyúrták”, alakították. Fazekasként kezdte Kishajmáson - kiváló mesterek keze alatt tanulta a mesterséget (Probsztner János, Patonai Teréz, Pozsár Lajos, Brodszky Ferenc). A fazekasság, korongozás nemcsak az anyaghasználatra és a technikai, mesterségbeli tudásra hanem a mesterség tiszteletére és a gondolkodására is hatott. Ez, mint a génekben rejtőző ösztönzés ma már csak alap, soha el nem múló erkölcsi mérce és életre szóló érzékenység alkotói életében.
Mai művészi magatartására meghatározó volt az a 15 év amelyet a Baranyai Alkotótelepek siklósi Kerámia Alkotóházában töltött. A porcelán laborban az alkotótelepeken résztvevő kerámia művészek, mesterek (Schrammel Imre, Füzesi Zsuzsa, Nagy Márta, Geszler Mária) „jobb keze” volt. Ebben a művészi közegben, a napi tapasztalatok és az alkotás folyamatában fedezte fel a kortárs kerámiát. Az önkifejezés új lehetősége, az anyaghasználat gazdagsága és a folyamatos kísérletezés jellemzi művészetét. Nyitott alkotói szemlélet, állandó kíváncsiság, de mindenekelőtt tudatossággal párosult alkotó kedv. Az agyag mellett samottal és üveggel dolgozik, így születnek érdekes, elgondolkodtató, egyéni hangvételű plasztikái. Kialakította sajátos alkotói világát, a különböző természetes anyagok, fémek és a tűz kölcsönhatásának folyamatát figyeli az égetés során. Ezek különös, izgalmas és olykor meglepő játéka ösztönzi az újabb műtárgyak megszületését, amely már maga a tárgyiasult gondolat. Saját műhelyében dolgozik.

Németh Sára a Siklósi Alapfokú Művészeti Iskola képzőművészeti tanszakán tanít. Több művészeti csoportnak (Siklósi Szalon, Pécs-Baranya Művészek Társasága, Rajztanárok Alkotó Egyesülete) tagja, közös kiállítások résztvevője.

 
 
 
 
Erdős János szerencsés ember, mert gyerekként olyan tanárok tanították rajzolni mint Klug György, Gádor Emil, Bizse János. Eredetileg építésznek készült így konstruktív szemlélete adott volt. 36 éven át a Pécsi Művészeti Gimnázium grafikai szak vezetője volt.
Korábbi alkotói korszakában fedezte fel a fehér színt, amely csak a fény és árnyék alkalmazásával, három dimenzióban szerkesztett geometrikus síkokkal látható. Hiányzott a vonal, a folt, a szín. Változást hozott az életébe, amikor kiköltözött a városból. 2007-től használja a tusrajz lehetőségeit. „Húzz ceruzával vagy tollal egy vékony vonalat, nagyítsd fel a többszörösére és a vonalnak titokzatos rezdüléseit látod meg. Nézd hosszasan a tájat, mígnem a benned éledő belső tűz vele közös elemmé válik.”
Hosszan nézte a lankás tájat, és megtalálta hogyan olvad össze föld, víz, levegő. Ezek nem táj-ábrázolások, hanem emóciók, gondolatok és hangulatok - amelyek füstösen, ködösen, fehéren, fátyolosan, párásan, felhőszerűen sok mindenről beszélnek. Titokzatos életrezdülések. Különös térhatások esetenként vörös, vagy fehér domináns elemekkel. Nagyméretű vásznai XXI. századi gondolatok: jelentések Pannóniából.

Erdős János tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségének, a Magyar Festők Társaságának, a Patak Csoportnak, a Siklósi Szalonnak. Számos rangos külföldi és hazai művésztelep tagja, meghívottja. Munkái vannak magyar és külföldi köz- és magán-gyűjteményekben. Köztéri szobra áll Biscupinban (Lengyelország) murális alkotása Szekszárdon, Pécsen. (A felsorolás nem teljes.) 1957 óta vesz részt egyéni, csoportos, országos és nemzetközi kiállításokon.Jelentős köztéri munkája áll Biscupinban (Lengyelország) , Bad Winmpfenben (Németország), Eidsvollban (Norvégia), murális alkotása Szekszárdon, Pécsett.

 
 
 
 
Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény, Kortárs Képzőművészeti Galériája

Budapest,Ráday u. 18.

Látogatható 2014. április 8-ig.

[ Angyal Mária művészettörténész ] 2014-03-24 00:47:00