David Pownall - Mesterkurzus
A Vörösmarty Színház a Kozák András Stúdiószínpadon, 2014. február 1-én bemutatja David Pownall Mesterkurzus c. színművét. A főbb szerepekben: Gáspár Sándor, Kuna Károly, Derzsi János, László Zsolt. Látványtervező Bukta Imre, rendező Cserhalmi György.
 
Az 1948-ban játszódó történet egyszerű: Sztálin és Zsdanov, a nagy Szovjetunió teljhatalmú urai, a Kremlbe hívják a világhírű Prokofjev és Sosztakovics zeneszerzőket. Nyakalják a vodkát, és a vendégeiket is erre kényszerítik. Látszólag a művészet és zene társadalmi funkciójáról provokálnak vitát, valójában Prokofjev és Sosztakovics megalázása a céljuk. A történet újabb és újabb váratlan fordulatot hoz. David Pownall művében mesterien keveri a humort a gyilkos szatírával, sőt néha tragikus hangot is megüt – de a végére mégis a művészet magasztosul föl az eszement politikával szemben.

"Előbb-utóbb mindenki felteszi magában a kérdést: hogyan is vagyunk mi a hatalommal? A művészet és a hatalom örökké összefonódott, mégis kibékíthetetlen, néha összeborulós kapcsolatát boncolgatja a történet. Kölcsönösen manipulálják egymást, jönnek-mennek, mint a búvópatak vagy mint a kosárfonás. Néha haragban vannak, néha úgy tűnik, hogy jóban – ám valójában sosincsennek békében.” (Cserhalmi Gy.)

 
 
 
 
 
 
David Pownall

Mesterkurzus

Sztálin Gáspár Sándor
Zsdanov Kuna Károly
Prokofjev Derzsi János
Sosztakovics László Zsolt

Gyermekszereplők: Kaszás Dániel, Kaszás Lili, Ritter Lola, Tóth Linda

Közreműködik a Vox Angelorum Gyermekkar, vezényel: Zemlényi Katica

Mozgás: Horváth Csaba
Látványtervező Bukta Imre
Zeneszerző Bujdosó János
Dramaturg Lőkös Ildikó
Súgó Weil Szilvia
Ügyelő, rendezőasszisztens Bischof Ildikó
Rendező Cserhalmi György

Bemutató időpontja: 2014. február 1.

2014-02-01 06:57:00