Magyar Kultúra Napja Békéscsabán
A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirattanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban Csekén ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát. Békéscsaba város, a Jókai Színház társulatát az évek óta kiemelkedő szakmai teljesítménye elismeréseként, a "Békéscsaba Kultúrájáért" kitüntetésben részesítette.
 
Aki az utóbbi öt-hat évben figyelemmel kísérte a békéscsabai színház működését, tanúsíthatja óriási változáson ment keresztül. A korábban megyei fenntartású intézmény fokozatosan a kulturális programok fő szervezőjévé vált. Az irodalom, a zene, a képzőművészet kedvelőit megszólítva „becsalogatta” a színház falai közé. A megye általános- és középiskoláiba „házhozvitte” a színházat a rendhagyó irodalomórák keretében. Külön hangsúlyt fektetve a fogyatékkal élők közösségére. A Szarvasi Víziszínház működtetőjeként rövid időn belül országosan ismertté tette a csodálatos létesítményt. Az Ibsen Ház felépültével nemcsak a SzínTanház kapott méltó helyet az épületben, hanem a Stúdiószínház megnyitásával új helyszínen fogadhatja a kamara produkciók kedvelőit. A Porondszínház létrehozásával a „sátorszínház” különleges adottságaihoz igazított produkciók rövid idő alatt a város kedvenceivé váltak. A környező országok kultúráját bemutató „Vendégjárás” évad – az onnan hívott vendégrendezők által – olyan szakmai kurzust tartott a társulatnak, amely kapcsán a társulat felkerült az Európa kulturális térképére. Ezt igazolják a sorozatban érkező rangos-fesztivál meghívások, ahonnan elismerő díjakkal térnek haza. Immár második évadja megy kiemelt érdeklődés mellett Kovács Edit kezdeményezésére és értő szervezése mellett a "Mindentudás Színházi Egyeteme", amely egyedülálló sorozat a szakmában. A televízió is felfigyelt az egyre sikeresebb munkára és egyre-másra kerülnek képernyőre a színház produkciói.

Ebben az évben 60 éves állandó társulat, a 130 éves épületében immár ismét a város fenntartásában működik. Az elmúlt időszak teljesítményét értékelte az önkormányzat:

„A "Békéscsaba Kultúrájáért" kitüntetést az idei esztendőben Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének döntése alapján a Békéscsabai Jókai Színház társulata veheti át, magas színvonalú, kulturális értékteremtő, a város hírnevét öregbítő, országosan elismert szakmai munkájáért.” – jelentette be Vantara Gyula polgármester a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett gálaesten.

 
A díjat a teátrum társulatának különböző részlegeinek megbecsült tagjai, a színházban évtizedek óta alkotó munkatársai vették át: Kovács Edit a művészek, Lakatos Károlyné, Kovács Edit Éva, Kergyik István, Bojczán István a háttérmunkások nevében és Fekete PÉter igazgató.

 
Az eseményt megtisztelte jelenlétével Szőcs Géza a miniszterelnök kulturális főtanácsadója, aki ünnepi beszédben méltatta a Jókai Színházat.
"Régóta kísérem egyre növekvő érdeklődéssel a társulat munkáját, mert minden eszközt megragadtak ahhoz, hogy felkeltsék a szakma és a közönség figyelmét. Fekete Péter igazgató innovatív munkahelyi és művészeti vezetőként a színházat bekapcsolta az országos és nemzetközi színházi vérkeringésbe, ráirányította a szakma és a kritikusok figyelmét. Korábban évtizedekig soha senki nem emlegette a békéscsabai színházat, egyszerűen a nemlétező kategóriába sorolták. Ez egyszercsak megváltozott. Egymást követik az elismert előadások. A társulat színészei is évről évre megtisztelő díjakat nyernek el."

[ Kalóz Róbert ] 2014-01-23 06:30:00