„Titokzatos Bábgyűjtemény”
Szeretettel várják Önöket 2013. szeptember 29-én 15.00 órakor a Bajor Gizi Színészmúzeum alagsorában megnyíló TITOKZATOS BÁBGYŰJTEMÉNY Báb-underground és Bebábozódás című egyedi kamarakiállítás ünnepélyes megnyitójára. Megnyitja Papp Eszter bábtörténész, közreműködik: Dóra Áron népzenész, bábos. A kiállítás a Múzeumok Őszi Fesztiválja c. programsorozat részeként jött létre.
 
Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) Bábgyűjteményének utazó kiállítása tíz évvel ezelőtt kelt útjára Papp Eszter bábtörténész és Imre Barnabás látványtervező jóvoltából. Az eltelt időszakban nagy sikert aratott többek között Londonban, Pekingben, Genfben, Zágrábban, Moszkvában, Szentpétervárott, az ausztriai Mistelbachban és Pécsett. 2013 őszén újra lehetősége nyílik a bábok iránt érdeklődő gyerek- és felnőtt közönségnek, hogy bepillantást nyerjenek a Bábgyűjtemény rejtett kincseibe. A kiállítás reprezentatív válogatás az 1850 és 1950 között alkotó legjelentősebb művészek - A. Tóth Sándor, Blattner Géza, Bodor Aladár, Büky Béla, a Hincz-család, a Kemény-család, Rév István Árpád és Szokolay Béla – munkáiból. A tárlat bemutatja a különböző irányzatokat, stílusokat és technikai megoldásokat az 1800-as évek vásári metamorfózis-marionettjeitől kezdve az avantgárd bábfigurákig. A bábok mellett kiállításra kerülnek tervrajzok, fotók, és egy üvegdia sorozat a 20-as évekből, amelyek a tervezéstől a megvalósulásig tartó alkotói folyamatba engednek betekintést.

 
A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében létrejövő tárlatot a Bajor Gizi Színészmúzeum látogatóktól elzárt tereiben tekintheti meg a tisztelt publikum.
A kiállításhoz kapcsolódóan különféle múzeumpedagógiai foglalkozásokat kínálunk az érdeklődőknek:


Október 2-3-án (szerdán és csütörtökön) 9-13 óra között: Szőlős akadályverseny.
Október 6-án (vasárnap) 15-18 óra között: Családi vasárnap szőlős akadályversennyel és bábkészítéssel.
Október 9-10-én (szerdán és csütörtökön) 9-13 óra között: Bábkészítés és bábmozgató drámajáték.
Október 16-17-én (szerdán és csütörtökön) 9-13-óra között: Népmese-feldolgozás bábokkal és „öko-báb” szelektív hulladékokból.
Október 20-án (vasárnap) 15-18 óra között: Családi vasárnap keretében népmesefeldolgozás árnybábokkal.
Október 24-én (csütörtökön) 9-13 óra között: „Öko-marionett” készítés.

Kérjük, hogy az érdeklődő csoportok előre jelezzék látogatási szándékukat Szebényi Ágnes múzeumpedagógusnál a következő elérhetőségeken: 06-1-375-11-84/105. mellék vagy a szebenyi.agnes@szinhaziintezet.hu internetes címen.

2013-09-23 00:14:00