„Szász – világ”
Szász Endre emlékkiállítás
A kaposvári Együd Árpád Kulturális Központ – Vaszary Képtár „Szász – világ” címmel Szász Endre emlékkiállítást rendez a Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál keretein belül. Köszöntőt mond Szita Károly Kaposvár polgármestere, Ráduly Róbert Csíkszereda polgármestere. Megnyitja, Géger Melinda művészettörténész 2013. 08.14-én 17 órakor. Megtekinthető 2013. 10. 26-ig.
 
 
Tíz éve, 2003. augusztus 18-án Mosdóson hunyt el Szász Endre Munkácsy-díjas festő- és életművész, a XX. századi magyar grafika és festészet meghatározó, iskolateremtő, kiemelkedő egyénisége.

Szász EndreCsíkszeredán született, 1926. január 7-én. Gyermekkorától kezdve természet után rajzolt. Tizenöt évesen volt első kiállítása. Marosvásárhelyen érettségizett, majd 1946-ban a budapesti Képzőművészeti Főiskolán folytatta tanulmányait. Szőnyi István osztályában végzett 1949-ben.
Az 1950-es években koholt vádak alapján egy évet börtönben töltött (1950-ben fegyverrejtegetésért 10 év börtönre ítélték). Szabadulása után könyvillusztrációkat készített, 1951 és 1960 között 600 könyvet illusztrált.

Szász Endre (f.Peti Péter 2003.)
 
1964-ben Omar Khajjám Rubáiyát című könyv illusztrációival a British Museum nemzetközi pályázatán bekerült a világ harminc legszebb könyve közé. A klasszikus mesterek technikájából merítő, s azt szürrealisztikus elemekkel ötvöző festői stílusával széles körben ünnepelt festővé vált. Napjainkban – különösen a Gárdonyi év kapcsán – gyakran látjuk Az egri csillagok filmváltozatát, amelynek látványtervezője volt. A ’60-as évek kultúrpolitikája nem kedvelte, ezért 1970-től Torontóban, majd az USA-ban élt. 1980-ban hazatérve egy újabb műfaj, a porcelánfestés keltette fel az érdeklődését. A hollóházi porcelán manufaktúrában több jelentős porcelánmotívum hoz újabb nemzetközi sikert. Opálos szürkében játszó képzeletbeli, szürrealisztikus alakjait számos dísz- és használati tárgyon megtalálhatók. Hollóházán ismerkedik meg feleségével, Hajdú Katalinnal, akivel hazatelepülését követően, egy a somogyi dombok között megbúvó, Kaposvár közeli békés kis faluban lakott haláláig, a Somsich-Matulay család hajdani kastélyában. A meglehetősen romos épületet eredeti állapotában újította fel, kertjébe több száz különleges fát és cserjét ültetett.

A festő 2000-től képzőművészeti táborokat rendezett a Somogy megyei Várdán, ahol szobrászatot és festészetet gyakorolhattak a fiatalok. 2006-ban megnyílt Várdán a Szász Endre Képgaléria, ahol művei megtekinthetők voltak, de ezek átkerültek a 2010-ben megnyílt Szász Endre Könyvtárba. 2009-ben Szász Lulu, a festő korábbi felesége férje nagy értékű hagyatékát felajánlotta a miskolci Herman Ottó Múzeumnak. A mintegy 300 darabos gyűjtemény a művész alkotásai mellett távol-keleti és afrikai néprajzi anyagot is tartalmaz.

Szász Endre művészete egyedi, a XX. századi hazai grafikában és festészetben meghatározó, iskolateremtő. Szép gesztus Kaposvár városától, amelynek temetőjében nyugszik, hogy az emlékkiállítást szülővárosa, Csíkszereda és Kaposvár polgármestere nyitja meg.

 
Szász Endre festőművész emléktábláját felavatták Kaposváron. A tíz éve elhunyt Munkácsy-díjas alkotó 1926-ban Csíkszeredán született, lenyűgöző életművét Antal Attila csíkszeredai alpolgármester méltatta köszöntőjében.
Fekete László, a Kaposvárért Közalapítvány kuratóriumi elnöke rámutatott: Szász Endre kivételes, reneszánsz ember volt. Akármihez nyúlt, bármire rajzolt, festett, az az őseiből, a génjeiből, Erdély tündérkertjéből magával hozott szépség bűvöletét jelenítette meg. A bronzmű Bara Barnabás csíkszeredai alkotó munkája, a táblát Gschwindt András készítette.

[ kl ] 2013-08-14 16:09:00