Születésnapi levél – Fekete Péternek
Fekete Péternek
Ahogy így tallózok – mert a teljességre lehetetlen törekedni - az elmúlt Öt évad történései között, úgy tetszik minden évad, mintha Tíznek látszana, tehát: ÖTVEN ! Isten Éltessen! Jó Egészséget Kíván! Kadelka László.
Mottó:

„Az ember azt csinálja, amihez ért,

de azt csinálja nagyon jól.”
(Háromszoros olimpiai bajnok)

Kedves Péter!

Amikor megismerkedtünk az új Nemzeti Színházban, egy dús-hajú, a világra nyitott, érdeklődő szempár nézett rám. Majd az élet másfelé sodort, s amikor újra személyesen találkoztunk az ország – akkoriban – nem annyira jó nevű színház frissen megbízott igazgatója lettél. A POSzT-on nem kis derültséget okoztál a „Felszálló ágban vagyunk!” című, egyébként színvonalas újságoddal. A „szakma” elnéző mosollyal nyugtázta: „van honnan felszállni!”.

A megyei Príma Primissima-díj átvételekor
 
Azóta befejeződött az „Ötödik évad”, ahogy nevezed. A homlokod kissé hátrébb csúszott. Egyébként sokatmondóak az évad-elnevezések; „Magyar szerzők évadja”(2008-9) és május 9-én a Porondszínházat felavattad. „Közép-európai szomszédolás évada” (2009-10)a kísérőrendezvényei az előadások mellett: UKRÁN, SZLOVÁK, OSZTRÁK, SZERB, SZLOVÉN, HORVÁT, ROMÁN vendégjátékok; felolvasó-színházi előadások, irodalmi estek, filmvetítések, táncművészeti előadások, gasztronómiai bemutatók, képzőművészeti kiállítások, szakmai workshopok, komoly és könnyűzenei koncertek, közönségtalálkozók. Ezzel az évaddal olyan nemzetközi kapcsolatokat hoztál létre a Megye és a felsorolt országok között, amelyek azóta már kamatozódnak. Ez az évad nagy szakmai sikert hozott (fesztivál sikerek), de érezted, hogy a közönség még egy kissé értetlenül állt a programmal szemben, ezért a következő évadban igyekeztél a kedvében járni.

A (2010-11) szezon „közönség csalogató” lett, olyan előadásokkal, mint; Csárdáskirálynő, Stuart Mária (Dobó Kata és Kovács Edit főszereplésével – a TV is közvetítette), Színházkomédia, a La Mancha lovagja – személyes rendezői sikered, és a Nóra, amellyel ismét színházat – Ibsen Stúdiószínház – avattál, és a TV szintén sugározta.

„A titkok évada” (2011-12) ekkor már a „felszálló ág” után igazán elérte a színház a repülési magasságot. Csak néhány cím; Kabaré, Varázsfuvola (Opera!), Az öreg hölgy látogatása, Csörte (egy újabb rendezői siker), Kapj el!, és a színház történetének eddigi legnagyobb sikere a Monte Cristo grófja, amely Budapesten is nagy sikerrel megy és túl van a 70-ik előadáson.
Útjára indítottál egy újabb helyszínt a megyében: a Szarvasi Vízi Színház impozáns létesítménye Magyarország jeles szabadtéri létesítményei között is kiemelkedő – nemcsak a környezete miatt -, hanem a programjai által.

A most befejeződött „Ötödik évad”, amely már számos Kossuth-díjas művészt vonzott Békéscsabára: Eperjes Károly-t, Jordán Tamás-t, Huzella Péter-t,Reviczky Gábor-t, vagy a díjra még csak váró Tolcsvay Bélát. Apropó díjak… Kara Tünde ekkor kapta meg a már korábban kiérdemelt Jászai Mari-díjat. Shakespeare hazájából rendezőt, tervezőt, a Vajdaságból címszereplőt hívtál. A közönség igazán gazdag programból válogathatott; Hippolyt, a lakáj, A kőszívű ember fiai, Hetvenhét, Mennyország (skizofrén vígjáték), Szent Péter esernyője, Pillangók (ősbemutató), Frank Sinatra-A hang, A kiskakas gyémánt félkrajcárja, és a Lear király nemzetközi stábbal, egy ízig-vérig XXI. századi produkció szakmai és közönségsikerrel. Ebben az évadban a Megyétől a Város vette át a fenntartó tisztét, amely személy szerint neked országos feladatokat is hozott, amelyeket nem kis erőfeszítések árán kitűnően teljesítettél.

A felsoroltak mellett és közben számos újdonságot hoztál a színházi életbe, a szakmai sajtó nem kellő figyelmet fordított a vidéki színházakra – létrehoztad a Magyar Teátrum című újságot, a Drámaíró Versenyt Békéscsabára telepítetted. A színházi háttérszakmákat nemcsak tanítjátok a SzínTanházban, hanem a Teátrum Díj megalapításával elismeritek a kiváló háttérmunkásokat egy igazán elegáns gálaműsor keretében, és a TV nyilvánossága előtt. A Költészet Napján a 24 órás Versfolyam már második éve megmozgatja a megye apraját nagyját.

Ahogy így tallózok – mert a teljességre lehetetlen törekedni - az elmúlt Öt évad történései között, úgy tetszik minden évad, mintha Tíznek látszana, tehát:

ÖTVEN !

Isten Éltessen! Jó Egészséget Kíván!

Kadelka László

2013-08-06 00:45:00