A harmadik birodalom titkai
Miért repült Rudolf Hess az ellenséges Skóciába 1941 májusában? A második világháború végóráiban valóban az Alpokban rejtették el összeharácsolt kincseiket a náci vezetők? És hogyan zajlott pontosan a Mussolini kiszabadítására 1943-ban indított Gran Sasso misszió? A National Geographic Channel A HARMADIK BIRODALOM TITKAI című sorozata ÚJ ÉVADDAL jelentkezik.
Rudolf Hess 1941 májusában egy Hitlertől kapott titkos megbízatással Skóciába repült – vajon mi volt a magányos, egyáltalán nem kockázatmentes utazás célja az ellenséges vonalak mögé? Netán békét akart kötni az Egyesült Királysággal? És még egy sokakat izgató rejtély Hess-szel kapcsolatban: milyen körülmények között halt meg 1987. augusztus 17-én? 93 évesen, a náci háborús bűnösöket fogva tartó spandaui börtön legutolsó lakójaként valóban önkezűleg vetett véget életének? Keressen választ az izgalmas kérdésekre A Hess-rejtély című epizódban!

Dr. Theodor Morrell 1936-tól kezdve szinte éjjel-nappal Hitler mellett volt, kétes és bizonytalan kezelések sokaságát előírván a Führer számára. A naponta nyolc alkalommal sorra kerülő gyógyszerezések során például sztrichint is adott gazdájának – lehet, hogy meg akarta mérgezni őt? És egyáltalán: Hitler elég egészséges volt ahhoz, hogy Németországot vezesse? Igaza van annak a pszichológusnak, aki szerint bipoláris zavarban (mániás depresszióban) szenvedett? A beteg neve: Hitler című rész a Führer nemrégiben előkerült orvosi leletei segítségével igyekszik megvilágítani egy ember gonoszságának és gátlástalanságának esetleges egészségügyi okait.

 
Az U-513 nevű német tengeralattjárónak nem volt szerencséje: 1943. július 19-én egy amerikai felderítő repülőgép személyzete észrevette a brazil partok előtt, és két bomba segítségével elsüllyesztette, a fedélzeten tartózkodó 53 emberből 47-et megölve. A roncsok pontos helyét sokáig senki se ismerte – egészen addig, amíg a kalandor Vilfredo Schürmann 2011 nyarán meg nem találta őket, lehetővé téve a hadtörténészek számára a tragédia előtti percek rekonstruálását. Az U-513 szelleme a tengeralattjáró pusztulása és megtalálása történetét egyaránt megosztja önnel!

A legenda szerint a Harmadik Királyság utolsó heteiben a náci rezsim irányítói és haszonélvezői az Osztrák-Alpokba utaztak, hogy elrejtsék, netán hatalmas építkezési projektekbe fektessék összeharácsolt vagyonukat. Vajon a mesébe illő ’Alpesi erőd’-terv valóban létezett, vagy csak az utókor képzeletének a szüleménye? És mi történt a nácik kincseivel, melyek valóságosságát egyetlen történész se kérdőjelezi meg, és amelyek után az alpesi csúcsok közt ma is szerencsevadászok sokasága kutat? Nyomozza ki a Nácik aranya című részben!

 
A második világháborúnak vannak eseményei, melyek pontos lefolyásáról alig van információink, és amelyek ezért mindmáig izgatják a közvéleményt. Ezek közé tartozik például a Mussolini kiszabadítására 1943-ban indított Gran Sasso misszió; egy német parancsnok hajmeresztő körülmények közötti elrablása Kréta szigetén; Reinhard Heydrich megölése Prágában; valamint az amerikaiak által kinevezett aacheni polgármester hidegvérű meggyilkolása a háború utolsó hónapjaiban. A Halálos missziók segítségével ön is megismerheti e nem mindennapi akciók részletes történetét!

 
Vetítési időpontok:

A Hess-rejtély
Bemutató: 2013. július 2-án, kedden este 9-kor – National Geographic Channel
A beteg neve: Hitler
Bemutató: 2013. július 9-én, kedden este 9-kor – National Geographic Channel
Az U-513 szelleme
Bemutató: 2013. július 16-án, kedden este 9-kor – National Geographic Channel
Nácik aranya
Bemutató: 2013. július 23-án, kedden este 9-kor – National Geographic Channel
Halálos missziók
Bemutató: 2013. július 30-án, kedden este 9-kor – National Geographic Channel

2013-06-24 12:47:00