Pápai Éva - Nagy Endre: „Kína, ahogy egy akvarellista látja”
„Kína, ahogy egy akvarellista látja” címmel megjelent a Festői tájak útikönyve II. kötete. A sorozat a Pápai Éva - Nagy Endre házaspár szándékai szerint - keleti utazásaikat mutatja be az akvarellista festő Pápai Éva és Nagy Endre , a Pannon Egyetem tanára szellemében és szemével. A kiadvány a Kairosz-kiadó gondozásában jelent meg.
A Pápai Éva - Nagy Endre házaspár intellektuális érdeklődését a Távoli Kelet ejtette rabul. Korábban megjelent útikönyvük Indiáról szólt, megjelenése óta sikeres, keresett könyv lett. Az újabb könyv a közös kínai utazás élményeinek feldolgozását szolgálja, segítséget és utat mutatva az ezután Kínába utazó vagy az ország iránt érdeklődő olvasóknak. A „Kína, ahogy egy akvarellista látja” című új könyvük az ország múltján, történelmi hagyományain, szokásain és egyediségén keresztül mutatja be a távoli Kínát.

 
A méltán kiválónak tartott és elismert akvarellista, Pápai Éva több díj és kitüntetés birtokosa. Kína érdekességeit és jellemzőit kiragadva az ország szépségét, törékenységét és az egyedit tárja elénk. Alkotó tevékenységének alapját most is a távoli világ állandósága, ritmusa, különlegessége, vibrálása adja a grafikai alapelemek - pont, vonal, folt - mindig jól megválasztott használatával.

 
Az akvarellekben különös, keleti színek töltik ki az íves, gomolygó felületeket és a hálózatszerű, vízszintes, apró vonalakkal megrajzolt épületeket és tereket. A képek elemi erejű tagoltsága a művész érzéseit lírai, költői színekben, vizesen kezelt ecsettel jeleníti meg. Módszere érzékeny. nyugtalan, tiszta. Így jut el a visszafogott színekkel a pillanat elemi élményéhez. Az impresszióhoz. A legrégibb és legrégebben megőrzött technikák egyikével.

 
A szöveget Nagy Endre (a Pannon Egyetem tanára) kellemes, szép, olvasmányos stílusban írta és szerkesztette. Kína történelmi ikonográfiáját ismerve, könnyed olvasmányos ismertetést ad. Az ország történelmi - társadalmi ismertetése vezeti az olvasót, az úti ismereteket jól egészíti ki a művészi intuíció.

 
Pápai Éva - Nagy Endre újabb közös munkája ismét művészi, szép könyvet eredményezett. Aki Kínába utazik annak szellemi előkészítés, aki már járt ott annak pedig az emlékezés útja. A rajzok mindezt még közelebb hozzák. Megérintenek bennünket. Az akvarellhez és a könyvművészethez egyaránt értő Pápai Éva rajzaival segít megérteni mindazt, amit Nagy Endre szavakkal fejez ki.

Ajánlom szíves figyelmükbe a könyvet.

Angyal Mária

2013-05-28 13:17:00