Uniós támogatás kulturális pályázatokra
Még október 15. és 31. között lehet pályázni a „Kultúra 2000” keretprogram 2003. évre vonatkozó kiírására. Az Európai Unió Bizottsága által 2000-ben meghirdetett ötéves program a kulturális élet szinte valamennyi területét támogatja. Magyarország harmadjára „szállhat be” a nemzetközi versenybe, a pályázó országokhoz idén Ciprus és Málta csatlakozott.
Hazánk immáron harmadik alkalommal vesz részt az Európai Unió egyetlen kultúrát támogató, 167 millió euro összköltségvetésű ötéves keretprogramjában.

A jelentkezési határidőt idén azért is hozták előbbre, vagyis októberre, hogy a pályázók minél hamarabb meg tudják: lesz-e elegendő pénz a tervekre.
Az előző két évben nagyon jól szerepeltek a magyarok, tavaly például a beküldött 800-900 pályázat 225 nyertese közül 30 magyar vonatkozású volt - felelte érdeklődésünkre Zongor Attila, a Kultúrpont Iroda vezetője.
A Társult Országok közül hazánkban elsőként létrejött információs iroda a honi kulturális élet szereplőit tájékoztatja a programról, valamint a kultúrát érintő egyéb uniós pályázati lehetőségekről. Mivel az idegen nyelvű pályaművek elkészítése sokaknak nehéz, egyre többen veszik igénybe az iroda szolgáltatásait, ahol a résztvevők regisztráltathatják magukat, és hasznos tanácsokkal, információkkal gazdagodhatnak Eddig 2700 szervezet tagja az irodának, amely 1700 e-mail címre jutatja el kéthetenként hírlevelét.
Az iroda szolgáltatását azonban nem kötelező igénybe venni, volt már rá eset, hogy a nyertes pályázóról nem tudtak – mondta Zongor Attila.
A 2001-es kiírás 200 győztes pályázója között például 18-ban működtek közre magyar szervezetek. 50 ezer euro támogatásban részesült egyebek mellett a kulturális örökségről szóló dokumentumfilmek, kiadványok készítésére irányuló Az idő kereke című belga pályamű, amelynek magyar partnerei a Duna Televízió, a Néprajzi Múzeum és az MTV Szegedi Körzeti Stúdió voltak. Körülbelül 145 00 euroval jutalmazták azt a francia projektet, amely, a kortárs táncművészet nagyközönség felé nyitását célozza meg.
Az Útmutató a tánchoz című francia projekt magyar társszervezőjeként a Trafó Kortárs Művészeti Központ szerepel. A 2002-es kiírás nyertesei között találjuk például Eger városát, amely egy európai erődvárosokat bemutató virtuális útikönyv elkészítésében vesz részt. 15 kiállítást ölel fel az a program, amelyben a Budapest Galéria is aktív szerepet vállalt. A 899 ezer euró-t kiérdemlő projekt 8 fiatal művész számára teremt bemutatkozási lehetőséget kortárs európai galériákban.

Az EU által nyújtott támogatás egyébként nem haladja meg a projektek összköltségvetésének 50-60 százalékát, a fennmaradó részt a jelentkezőknek kell előteremteniük.
A nyertes pályamunkákat ezúttal 50 ezer és 300 ezer euro közötti összeggel finanszírozzák majd. Pályázni pedig a művészeti élet valamennyi területéről lehet, kivéve az audiovizuális ágat, valamint az iskola rendszerű oktatást.
A benyújtandó pályamunkákkal szemben támasztott leglényegesebb elvárás az előző évek gyakorlatához hasonlóan most is az, hogy több nemzethez kapcsolódó legyen. Így legalább 3-5 országnak kell összefognia egy-egy pályázat kapcsán, és követelmény az is, hogy ezek közül egy EU-tagország legyen.
2003-ban összesen körülbelül 31 millió eurot, vagyis mintegy 8 milliárd forintot osztanak szét a nyertesek között, akik rövid (egy éven belül megvalósult) és hosszú távú (két, hároméves) nemzetközi kulturális együttműködésekkel nevezhetnek a versenybe.
Előbbire idén október 15-ig, utóbbira 31-ig lehet jelentkezni. Míg tavaly az elbírálásnál a vizuális művészetek élveztek elsőbbséget, ezúttal az előadóművészeteket preferálják.
De természetesen támogatják még a vizuális művészetet, a könyveket, műfordítást és a jövőre kiemelt kulturális örökséget. A Kultúra 2000 keretprogram 2003-as pályázati kiírásán az Unió 15 tagállama, a 3 EFTA -ország, és a 10 Társult Ország mellett idén már Málta és Ciprus is indulhat.

[ Szilágyi Katalin ] 2002-10-03 10:12:00